Friday, November 28, 2014

Duduk dengan mertua??? Errr...




Assalamualaikum.

Alhamdulllah dah hampir setahun jadi bini orang. Dan dah cukup dua bulan jadi fully housewife sementara waktu. Juga dah hampir setahun duduk dengan family in law.

Banyak tanggapan orang bila kena duduk dengan MIL (mother in law) kan?? Ada cakap tak boleh ngam, ada cakap nanti masam muka. Memang sejak before kahwin husband dah cakap lepas kahwin kitorang akan duduk dengan mak dia. sebab mak dia tak berapa sihat. risau nak biar tinggal sorang2. lagi pulak husband is the only son in the family. so dia rasa lebih bertanggungjawab.

Macam2 perasaan timbul bila fikir kena duduk dengan in laws, Takut? Risau? Mampu ke jadi menantu baik depan mata MIL? Boleh ke MIL terima segala perangai buruk aku nanti? Ibu aku selalu pesan before kahwin dulu.

"Tempat seorang isteri tu di sisi suaminya, Tak kira husband ajak duduk kat mana pon, kita kena ikut."

Sebab pesanan ibu ni lah, aku ikhlaskan hati aku untuk buat pengorbanan demi suami, supaya dapat tolong dia jaga mak dia. Aku tak mintak pape balasan pon kat dunia ni. Harapnya semoga Allah bagi yang terbaik je untuk aku dan husband.

Dan semua persoalan tu... alhamdulillah. aku masih selesa duduk dengan MIL hingga ke harini. Sebenarnya ada kebaikan duduk dengan MIL di awal perkahwinan, Contohnya:
  • dapat saving duit - tak payah spent duit untuk bayar sewa rumah
  • lebih rapat dengan family in law - sebab baru2 kahwin kita tak kenal lagi semua family belah lelaki.
  • kurang bergaduh laki bini sebab kena jaga hati banyak pihak. so lebih sefahaman.
Ada jugak keburukan dia. Contoh:
  • tak boleh bangun lewat. hehehe
  • kurang privacy - tapi kalau aku ni ikot dan aku je nak gedik2 ngan husband kat mana pon.
Ada kawan2 yang cakap.. macam mana la aku boleh tahan lama duduk dengan family in law. hehehe.. cara dia senang je..
  • kena lebih paham diorang
  • jujur!!! 
  • pandai ambil hati MIL
  • macam aku ni selalu duduk dalam bilik sebab buat kerja online, aku explain kat MIL. so takdelah dia pikir bukan2 nanti.
  • jangan masuk campur hal family in law melainkan disuruh masuk campur.
  • jaga anak dia elok2. takdelah dia nak marah kita sebab layan anak dia entah pape kan.
Kadang tu malu jugak. sebab aku ni bahasa kalau buat kerja tak reti nak diam2, sopan2. kadang tengah cuci pinggan tiba2.. gedeganggg!! pinggan terlicin dari tangan. heheheh.. MIL aku pulak lawak. nanti dia buat2 halau kucing konon kucing yang buat bising. hahahah.. kalau datang malas aku nak masak, aku cakap je.. mak nak makan apa arini? orang malas masak.. nak beli jee.. ehehehh. macam tula contoh aku tunjuk kejujuran aku. hikhikhikkk,

Syukurlah MIL, FIL and family yang lain dapat terima baik buruk aku ni. Apa lagi nak mintak? Cukuplah apa ada ni..

Kepada bakal2 pengantin kat luar sana yang dah plan nak duduk dengan family mertua lepas kahwin, jangan risau. Cuba sehabis baik kita untuk jadi menantu yang diterima keluarga mertua, Jangan fikirkan tanggapan orang yang macam2. Pemikiran negatif orang bila duduk dengan mertua. Cuba dulu! Pengorbanan kita ni, akan datangkan banyak kebaikan untuk kita nanti, in shaa Allah.. =)

Sekian. Tata.. 




Thursday, November 27, 2014

Garage Sale: Secondhand novels for sale

Assalamualaikum,

Ini update novels yang available ye. Cuma tinggal tiga ni je.. jangan message tanya novel selain dari yang ada ni tau. hahaha. kadang2 rasa nak gelak. Aku ni bukan lah ada kedai novel. kadang orang tanya ada tak novel ni. Ada tak novel tu. Maaf ye.. ada yang terupdate ni je. =)

Ni semua hasil karya penulis kesayanganku, Siti Rosmizah.

Takdir Itu Milik Aku
RM 17



Lafazkan Kalimah Cintamu & Cinta Kau dan Aku
RM 13 & RM10




Harga ni tak termasuk postage tau! Kalau berminat sila roger cepat2. Whatsapp 019 6035169.
Kalau nak COD, cuma area Manjalara / Desa Parkcity, Kepong dan Paya Jaras, Sungai Buloh.

Sekian. Tata.. =)



Shopping minyak ikan (Omega Guard Shaklee)??

Assalamualaikum.

Dah hujung2 bulan baru nak update PROMO OMEGA GUARD ni dah kenapa. Ketinggalan betul la!!! hehehe. Ampun.. ampun. Banyak sangat halangan nya. Tapi update kat FB memang sentiasa ada ye, Siapa nak follow FB kita boleh search "Myra Anne Noridin". Add jela. takde hal pon. =)

Apa kandungan Omega?


Apa beza dengan brand lain?


Kebaikan Omega?


Eh, siapa perlukan Omega ni?????


Fungsi dan kebaikan Omega apa pulak?


Apa??? Point no 10 sangat menarik? hehehe..

Gabungan kedua2 ni sangat terbaik untuk bantu menurunkan berat badan. =)

Ada tak Combo Set macam KFC tu?


Wauuuu!!! Banyaknya Combo Set/Set Bajet Omega ni ye??? =)

Nak selesaikan masalah sendi?
Masalah berat badan?
Masalah kolestrol?
Masalah sembelit?
Masalah eczema?
Anak tidak aktif dan tidak fokus di kelas?

Promo BELI 6 PERCUMA 1 berbaki 3 HARI lagi!!! Cepat grab harga promo yang gila2 ni. Bulan depan harga biasa tau. Berapa yang biasa sangat tu? RM136 retail price. Kalau nak jimat RM30++ baik cepat2 pm/ whatsapp. =)

Meh kita sembang2 mesra kat whatsapp 019 6035169.
COD area:
- Manjalara Kepong
- Desa Parkcity Kepong
- kawasan Bandar Baru Sungai Buloh
- Paya Jaras,Sungai Buloh.




Designed by UMIESUEstudio 2014 : MYRA ANNE