Monday, August 31, 2015

The Cookies Kingdom : Nice, Crunchy, Affordable.

Yuhuuu..

Udah penuh dengan bisnes je pulak blog aku ni ye dak? Ehee.. Ampun! Yelaa, cita-cita nak jadi Tokei Kedai. Kena la gigih sikit. =)

Siapa-siapa yang follow sama ada Fb or Instagram aku, sure tahu aku ada bisnes baru kan. Sekarang ni selain Shaklee aku jugak ada jual Homemade Cookies. Bila namanya homemade maksudnya aku yang buat sendiri. Dibantu assistant terhebat, adik aku si Yunnade.

Ni entry khas untuk kenalkan cookies aku ni la. hee.. please bare with me. =)

First baby : Cocoa Cookies

Special packaging for gift. 
Sesuai untuk buat gift bagi kawan-kawan, bos nak bagi anak buah ke, selit dalam hamper pon boleh, VIP gift time wedding kee.. Eh, untuk apa-apa pon bole la. hehehe..
Price: RM15

Simple packaging.
Sesuai untuk buat gift wedding, birthday party, bertunang ke..
Pendek kata packaging macam ni sesuai untuk diselitkan dalam goodie bag.
Price: RM5.50/pack , 
RM3.50 untuk order 150 packet ke atas,
RM3 untuk order 200 packet ke atas.

Packaging 450g.
Yang ni sesuai kalau korang nak makan sendiri la. Masa raya haritu yang ni laku keras. sekali orang order sampai 3 balang. Hehehe..
Price: RM30, Beli 3 dengan harga RM85.

Packaging 280g
Sesuai untuk makan sorang-sorang. Ikot pengalaman aku tengok customer order, 
kalau beli packaging macam ni mesti mengadu tak cukup. Lepas tu laju2 order yang RM30 punye. =P
So aku warning dah siap2. Kalau beli yang ni jangan share2 dengan orang. Sure tak cukup!!! Ehehehe.
Price: RM18 , Beli 3 dengan harga RM50.

In Shaa Allah, akan datang kami akan keluarkan produk sesuai untuk diselitkan sekali dengan Candy Buffet, Tunggu update ye?? =)

Untuk sebarang tempahan:

Instagram : The Cookies Kingdom
Whatsapp : +6019 6035169







Saturday, August 29, 2015

MySG Gathering & Recharges 2015

Assalamualaikum.

Minggu lepas 22-23 Ogos 2015 kami geng-geng Shaklee join gathering yang dianjurkan oleh MySG (Hasanah & Imran). Program kitorang ni fully sponsored by Kak Hasanah. Cuma bayar RM20 untuk komitmen. Weeehooo!!! Free siapa tak nak join kan?

Program berlansung kat Bayou Lagoon Park Resort. Seronok sangat join program2 macam ni. Selain dapat jumpa geng-geng yang selama ni dok berwhatsapp kat group je, dapat jugak menimba ilmu dari sharing2 Master Firdhaus, Master Iffah Anuar, Master Hj Roslan dan Master-to-be Hasanah and Mimi Farhana.

Perkongsian "Cara Memeluk Customer" by Master-to-be Mimi Farhana

 Shaklee is a lifetime business by Master Hj.Roslan.
Pioneer dah Hj.Roslan ni. Dah 26 tahun tak silap dalam Shaklee. =0

Dua orang upline kesayangan saya.
Mimi Farhana (mommy) & Kak Hasanah (nanny)
Si kecik tu paling sayang kot!!!! hahahaa..

Tengah2 update ni baru perasan takde pic masa sharing dari Master Iffah (MIA), Master Firdhaus & Kak Hasanah. Sebabmya ternganga sangat dengar sharing dorang. Lupa snap pic. Ehehehehe.. Paling ternganga masa Master Firdhaus tengah bercakap. Tak habis2 kagum dengar cerita kegigihan dorang husband and wife. Oh, MIA tu wanita and wife paling awesome kot!! Respect u, MIA!

Masa ni masih pakai mask sebab gusi bengkak macam simpan pau dalam pipi akibat minor operation cabut gigi geraham bongsu. Umie Iman jeles sangat2 sebab tiap2 kali Tinad ajak Iman wefie, mesti Iman laju tengok camera. Dengan umie dia, Iman macam2 kerenah. Hahahah..

Iman feeling sangat ada boypren mata sepet suap dia sup, Syiok habis dia!

Free flow supplement termasuk Vivix. Ha selalu orang free flow soft drink je. Ni Kak Sanah bagi yang bermanfaat sikit. hehehe.. Rakus masing2 telan Vivix. Termasuk yang tergantung mask tu. =P

Yang bestnya program2 Shaklee ni tak pernah larang bawak anak-anak tau! Bawak husband ape tah lagi. Mana la tak jatuh cinta. =)

Berdiri belakang MIA and Master Firdhaus. Ambil aura, ambil berkat, ambil semangat.. ambil segala-gala la. Hehehehe..

Kena join program macam ni sekali sekala untuk menaikkan semangat. Bisnes sorang2 mana nak maju. Kena la ada support dari kawan-kawan dan upline. Terima kasih sangat kat Kak Hasanah sebab anjurkan program macam ni. Seronok sangat tau!!!

Kebetulan program ni jatuh dua hari lepas anniversary aku and hencik lebah yang ke 11. So, plan dengan Mimi Farhana untuk surprise ni. Tumpang sekaki program Recharge ni. Ehehe.. Glad that he like it! Thank you, Mimi!!!! 

In shaa Allah kami dalam under MySG ni saling bantu-membantu dalam bisnes Shaklee. Sentiasa ada support dari kawan-kawan dan upline. Semoga kami semua terus maju dalam bisnes ni dan berjaya capai targer masing2.

Sesiapa berminat untuk join kai pon boleh tau!!! Tingkatkan taraf hidup dengan bisnes dari produk yang kukuh iaitu Shaklee. Dah 50 tahun woo produk ni. Jangan main2!!! 

Untuk sebarang pertanyaan:

Whatsapp : +6019 6035169




Friday, August 7, 2015

Tips Elak Malas Masak

Assalamualaikum.

Walaupun tips ni dah ramai orang tahu, and aku pon dah lama applied tips ni maka aku pon rasa rajin nak share untuk kawan-kawan yang cooking noob macam aku. Hehehehhh.

Biasa kan bila pergi pasar ada jual ikan 3 pinggan RM10??? Lepas tu selambak pulak kan kena siang ikan. Hadoiii. Tapi before kahwin dulu terus terang aku cakap kalau aku siang ikan alamat hancur la ikan tu. Kejap lagi goreng ada yang dah hilang kepala la. Ada yang patah dua la. hahaha. Pulak tu siang sekor ikan tu pon boleh amek masa 10 minit. ^_^ DULU!!!

Sekarang, setengah jam boleh siap 25 ekor ikan. Ok la tu kan? Ok tips yang aku nak bagi ni senang je. Lepas beli ikan tu, seeloknya jangan bertangguh nak siang ikan (macam aku selalu buat). Kadang bila busy ke sana sini, tak dan nak siang ikan. Ikan kalau beli kat pasar hari Khamis kat Jalan Kuching tu, belum tentu Khamis depan dah habis masak. Lagi pulak kalau tak bersiang lagi kan???

Haa, lepas siap siang ikan tu, asing2 kan terus dalam plastik/bekas. Misal kata ikan kembung ada 10 ekor, ko nak buat masak dua kali, maka asingkanlah 5 ekor satu plastik.. 5 ekor lagi plastik lain.

Macam gini.

Tak ke ko rasa macam bertambah rajin nak masak kalau bukak2 je freezer tu tengok kemas je fridge korang tersusun ikan-ikan yang dah siap pack ni. Ehehee.. Lagipun ikan yang dah siap siang ni jangka hayat dia maintain cun dalam freezer tu lama sikit. Kalau ko tak siang siap2 sebelum simpan, tengok seminggu pon dah lembik huduh. Rasa menyampah pulak nak siang.

Sama jugak macam ayam. Aku kalau beli ayam sekor, tengok la berapa banyak boleh divide portion untuk masak. Sebabnya kat rumah MIL aku ni ramai budak2. Kalau masak ayam memang laju je licin. Kadang sekor ayam habis sekali masak. Kadang bole la buat 2-3 menu dengan sekor ayam.

So kalau beli ayam memang aku plan nak masak apa siap2. Senang bila dah tahu menu. Terus asingkan bahagian2 ayam yang sesuai untuk masakan tu. Bila nak masak, tak payah keluarkan sekor ayam tu kan? Lagi pulak kalau jenis yang takde microwave untuk defrost tu. Haaa, berzaman la tunggu nak defrost secara naturalnya. Hehee..

Lagipun kalau kita tak asingkan, tiap kali nak masak takkan kita nak keluarkan semua kan?? Contoh kita nak masak 5 ekor ikan je. Tapi kita keluarkan 10 ekor. Lagi 5 tu dah defrost, kita masukkan balik dalam fridge. Cepatla rosak ikan tu, =)

Kesimpulan:
- Siang ikan lepas beli.
- Bersihkan dengan air asam dan garam.
- Asingkan portion untuk berapa kali masak.
- Bila nak guna, just keluarkan satu plastik dan masak. =)

Ni je tips kuno yang aku boleh share kat cooking noob macam aku. Kalau berguna untuk korang boleh la apply. Kalau korang dah memang sedia apply tips ni, teruskan jela ehhh.

With love,
Myra Anne.

#SuperWifeStory
#tokeikedai

*****************************************************************

Untuk pembelian produk Shaklee / Sambalava boleh hubungi saya di:

Fb: Myra Anne Noridin
Whatsapp : 019 6035 169

Designed by UMIESUEstudio 2014 : MYRA ANNE