Tuesday, June 2, 2015

Unplanned JJCM trip to Penang

Assalamualaikum.

Ok sambung cerita semalam. Hehee.. Sepatutnya lepas kenduri kitorang nak balik Kuala Kangsar tapi atas godaan Si Aju, Ina, Kimie and Faina yang memang nak ke sana untuk jalan-jalan cari makan.. aku and hencik lebah pon terjebak sama.

Takut-takut message ibu cakap kitorang tak jadi balik kampung. Hehe.. Nasib ibu ok je.. Hotel pon tak sempat cari betul2. Cari mana murah je sebab nak check in hotel yang best-best rasa macam tak berbaloi. Sebab 1 malam je. Check in pon dah lewat petang..

Yang tak best nya sebab kitorang 3 couples tapi stay kat 3 hotel berbeza. Paham-paham jela cuti sekolah. Hehehe. Tak dapat nak stay sama hotel. Kitorang stay kat Hotel Waterfall Penang je. Lepas Maghrib Aju fetch kitorang kat hotel untuk pergi makan. Kitorang tak bawak kereta masa ke Penang sebab kawan hencik lebah dah bawak kereta kitorang balik KL.

Kitorang pilih Restoran Tajuddin Hussain untuk dinner. Perut memang tahap dewa punya lapaq. Lauk pulak terbaik sedap! Lupa diri masing-masing makan.

Tengok husband masing-masing makan. =D

Bini-bini cool je control ayu. Kehkehkehhh..

Memang terbaik laaa!
Nasi briyani dah habis. Nasi putih pon jadi laaa.. 
Ayam masak ros ni memang ohsem.
Kuah sedap sampai melekat bau kat tangan!
Ayam lembut gilaaa.. Rasa dia memang meresap sampai ke ayam.


Lepas dinner ingatnya nak jalan-jalan kat Batu Feringgi tapi jalan jammed teruk. Half way je kitorang patah balik. Singgah Coffee Bean kat area Tanjung Bungah minum-minum.

Esok paginya kitorang check out awal sebab nak sambung jalan-jalan cari makan.

Ok, drebar dah sampai. Moh la kita..

First destination : Roti Canai Transfer Road.

Tu diaaa.. ramai baq ang. Kena tunggu kejap untuk dapat meja.

Sementara tunggu roti canai kitorang order Roti Bakar Telur Goyang ni dulu,
Simple and sedap!

Tabur pepper and kicap sikit.
Jangan terlebih kicap. Serius masin! hehehe.

Ni la dia Roti Canai Ayam femes tu.
Roti lembut.
Ayam lembut.
Kuah sedap.
Siap mintak tambah roti lagi. hehee..

We should do this again, dear friends!

Kalau pergi area Jalan Chowrasta, Penang ni kitorang memang suka beli jeruk kat kedai ni.
Tak pernah pulak aku beli Jeruk Madu Pak Ali tu.
Sebab tak berapa serasi dengan aku. Makan je mesti batuk-batuk.
Makan jeruk kat D'Jeruk Kita ni ok pulak.

Then macam biasa laa.. haruslah pekena cendol femes ni. Hehehe.
Ampun muka pucat sangat time ni. T_T


Boleh pulak hujan selebat-lebatnya time ni. 

Before balik KL, kitorang lunch dulu kat Restoran Kapitan. Disebabkan aku memang selalu percaya dengan selera Hencik Aju, so aku pon order la ayam milani kat sini. Tapi ada kejadian yang tak boleh terima kat sini. Kitorang duduk dalam 15 minit tapi still takde orang ambil order. Hencik Aju siap tulis order kitorang kat kertas sendiri kot.. terus pergi kat kaunter suruh dia key in order. Dah order, punya la lama nak sampai makanan. Aku ingat dalam 40minit kot.. Gila betul. Ada orang siap dah mengamuk dah. Aku risau jugak Hencik Aju kat sebelah mengamuk terbalik meja. Nasib dia boleh control lagi. Hehehe..

Ni menu Hencik Aju,
Roti naan + ayam milani
Ni menu aku.
Nasi briyani + Ayam milani.

Sedap memang sedap. Sampai dalam kereta nak balik KL aku dok teringat-ingat rasa dia. Tapi memandangkan dah ada bad impression kat kedai ni, lain kali aku kena pikir dulu nak masuk lagi ke tak. Yang hencik lebah punya nasi briyani daging pon aku tak kose nak snap pic sebab kureng sedap. Daging pon liat tahap boleh tercabut gigi. hahah.. Sempat rasa ayam tandoori Kimie punya. Ok, sedap. Cukup rasa. =D

Tu jela yang sempat kitorang jalan-jalan cari makan kat Penang. Banyak lagi tempat kitorang tak sempat pergi. Tapi takpe... next time pon boleh. Sebab pergi Penang ni dah jadi macam yearly event pulak. hahaha.. Pergi pon semata nak makan je. Syiokkk!!!

Ok geng bff hencik lebah semua dah kawen. Dengar-dengar hujung tahun ni nak group holiday eh saiyangg? Ce kabo nak pergi mana. teman nak menyimpan sikit.. hehehe..

Till then.
Babaiiii...







Monday, June 1, 2015

Ke Taiping la kita..

Assalamualaikum.

Jumaat lepas aku, hencik lebah and kawan2 dia gerak ke Taiping untuk majlis nikah and sanding bff dorang si Aliep. Jam 10pm aku and hencik lebah gerak dari rumah. Plannya nak gather kat R&R Rawang baru konvoi sama-sama.

Sekali laa.. before sampai exit Guthrie tu kitorang macam terlanggar something kot. Sebab bunyi kat tayar bahagian aku. Hencik lebah cakap takde pape. Elok je takde bunyi tiba-tiba ada bunyi pelik lagi. Masa ni kereta dah memberat ke kiri. So terpaksa la berhenti..


Hamek ko. Pancit pulak. Masa ni tak tahu aku punya nervous macam mana sebab tak pernah berhenti tepi jalan macam ni kan. Risau walaupun kita dah letak tanda warning takut orang tak nampak kita pulak kan. Alhamdulillah hencik lebah buat kerja cepat-cepat tukar tayar ganti and kitorang gerak slow-slow ke Rawang.

Memang agak bosan jugak sepanjang perjalanan sebab kena bawak slow je kan. Heheheh. 2 kereta escort kitorang. Lagi satu kereta dah terpisah masa jalan jammed. Hampir jam 2am baru kitorang sampai. Terus check in homestay yang Aliep dah booked untuk kitorang. Lepas check in, kitorang pergi cari makan. Dekat 4.30am baru balik tidur.. Memang tak jadi apa dah. Kepala ingat bantal je. Hehehe..

Jam 10am kitorang dah gerak ke masjid untuk majlis nikah Aliep and pasangannya Nisa. Alhamdulillah sekali lafaz je dah selamat. Disebabkan perut dah berkeriuk kitorang terus gerak ke taxi terminal kat pekan tu. Pic dengan pengantin semua kat henpon hencik lebah. Terok betul aku kalau dah lapar. Semua tak hingat dah. Hahahah.

Cari Famous Omar Popiah tau kalau datang sini. Recommended!

Sedap!!! Rasanya 4-5 pinggan kot kitorang order. 
Tahu-tahu jela Hencik Aju gila popia. Hehehe..

Rojak Singapore.
Biasa-biasa je...

Pasemboq.
Pon biasa-biasa je.

Dah balik makan kitorang pergi ambil kereta kat kedai tayar and gerak ke kenduri bersanding pulak. Tahap kepanasan matahari memang terik masa ni. Berpeluh tiak baq ang. Hehehe.. Plannya lepas selesai kenduri si Aliep ni kitorang nak balik kampung ibu kat Kuala Kangsar. Sekali ada godaan lain pulak. Hehehee..

Sambung next entry k?
Till then.

Babaiiii...


Wednesday, May 20, 2015

9 Mei 2015 : Mother's Day Celebration

Assalamualaikum.

Walaupun dah hampir basi, tapi nak jugaklah update demi belog tercinta. Hehehe.. Kitorang belanja ibu makan kat Serai, Empire. Nyummm2! Paling suka Nasi ulam ayam bakar dia. =P

Red Velvet Cheese
Ni macam kek tradisi kitorang. Kalau ada apa-apa, mesti Cik Puan Kikin order kek ni. =)


Puan Munira.. Happy Mother's Day!!! 
Mmmmuuuahhhh!!!!

Missing Azim and Yunnade.
Tunggu korang berdua balik baru kita gather sama-sama lagi okey?

Kawan baik. ^_^

Ni ayah kite. Kopipes tak??? Hehehehe... 
Masa ni tengah migrain. Muka pon dah sembap.


Ibu, 
Angah takde benda nak cakap. Sebab pengorbanan ibu untuk besarkan kitorang takde kata-kata boleh describe. Hanya boleh ucapkan terima kasih. Terima kasih, ibu! Angah sayang ibu ketat-ketat!

-Angah-

Tataaa..



Saturday, May 16, 2015

Merawat Keputihan Abnormal Dalam Masa Dua Minggu???

Assalamualaikum.

Wanita dan masalah keputihan memang tak dapat di elakkan. Setiap wanita mengalami masalah yang berbeza. Keputihan adalah NORMAL selagi warnanya masih jernih atau kelabu keputihan, tidak gatal dan tidak berbau. Tetapi banyak masalah yang dianggap biasa bagi kaum perempuan adalah berbahaya sebenarnya. Kita sebagai wanita hendaklah ALERT dengan perubahan keputihan atau lelehan lendir dari Miss V kita,

Punca keputihan abnormal:

  • tubuh terlalu letih
  • bila kita berada dalam keadaan tertekan
  • jangkitan pada faraj
Mengenali simptom dan gejala keputihan :


Tips mengelakkan masalah keputihan abnormal:
  • Hindari penggunaan sabun pada faraj. Cuma gunakan air suam atau air sireh yang direbus dan ditapis airnya.
  • Elakkan menyembur air ke dalam faraj supaya tidak menggangu keseimbangan bakteria baik dalam faraj.
  • Kerap bertukar pad ketika haid.
  • Keringkan bahagian faraj sebelum memakai pantis supaya kawasan faraj tidak lembap.
  • Pakai pantis yang bersih.
Cadangan mengamalkan Alfalfa dari Shaklee bagi membantu mengurangkan masalah keputihan. Antara khasiat Alfalfa Shaklee adalah: 


Bagaimana Alfalfa merawat masalah Keputihan?
  • Alfalfa Shaklee bertindak dengan membunuh kuman bakteria yang menyebabkan keputihan, mengurangkan radang pada dinding Miss V lalu sekaligus membantu memperbaiki masalah keputihan abnormal.
Testimoni pengamal Alfalfa bagi masalah Keputihan :







Retail price: 
  • Alfalfa Large (700 biji) : RM103.35
  • Alfalfa Small (330 biji) : RM56.98

Bagaimana mahu mendapatkan Alfalfa Shaklee dengan 20% diskaun? Cepat-cepat jangan lepaskan peluang mendapat harga paling jimat! Jom whatsapp nombor di bawah. 

Whatsapp : +6019 6035169



Friday, April 24, 2015

Iman datang lagi!!!


Hai TiNad!!!! Jom teman Iman shopping. hehehe..

Ok, mula-mula kita pilih legging untuk Iman pakai kat Sydney ye? Sana sejuk Umie cakap. 
Pakai ni boleh keep warm. Dah la TiNad takde nak hug Iman. TiNad kan warmer paling best! hikhikhikk..

Kasut nak beli yang mana eh TiNad? Umie cakap kat sana banyak tempat nak jalan. Iman nak beli kasut baru walaupun Iman baru je beli kasut masa birthday haritu. Takpe, kita swipe je pakai debit card Umie eh TiNad. Kikikiii.

Errrkkk. baru pilih dua barang Iman dah surrender. Kita duduk tepi jela TiNad. Biar Umie yang tolong shopping untuk Iman. =P

Haritu hencik lebah bagi can dating dengan Iman, Umie Iman and Papa Badang sebab hencik lebah busy. So dapatlah teman Iman shopping. Heheheh. Rindu Iman dah. Iman seminggu kat Sydney. Minggu depan kita jumpa eh sayang.

TiNad, Umie Iman and Iman Safiyya.

BFF since forever.
bila keluar selalu terpakai baju tema kaler sama walaupun tak plan.
SELALU.

Iman tidoq. Kitorang ambil can wefie kejap. =P

Mula-mula kena tinggal Umie and Papa pergi solat dia behave. 
Sengih-sengih sambil pose.
Main-main mata dengan mamat hensem meja sebelah.

Lepas dekat 20 minit, dia buat muka sendu. Dok melekat dengan TiNad buat muka sayu. 
Tapi Iman ni sangat good girl. Cakap kat dia, 
"Iman sabar ye. Umie pergi solat. Iman boleh bersabar kan?" 
Terus dia tak jadi nangis.. peluk je TiNad dia. hehehe..

Kesimpulannya, budak-budak ni kita kena rajin borak dengan dia. Kebanyakan anak yang bijak aku tengok sepanjang pengalaman aku jadi pediatric nurse dulu, semua yang jenis mak-mak dorang rajin layan borak. Walaupun lah anak tu tak paham apa pon lagi. Setiap apa yang kita cakap membantu perkembangan minda dorang.

Amboi, nak buat kesimpulan pendek je tapi pic kemain berjela. Heheheheh. Sabo jela.

Oklah. 

Till then.

****************************************************************************

Untuk tempahan Chocolate Moist Cake, Red Velvet Cheese and Chocolate Cheese boleh terus whatsapp ke +60196035169 (Myra)

COD area:
- Petron Bdr.Baru Sg.Buloh
- Paya Jaras, Sg.Buloh
- Manjalara, Kepong
- Sri Damansara
- Sri Hartamas

*Untuk lain-lain kawasan COD, sila whatsapp dahulu. Kita discuss ye? Tapi pembelian mestilah 5 bekas ke atas.

Chocolate Moist Cake
- 1 bekas RM10
- Beli 3 dengan harga RM25

Red Velvet & Chocolate Cheese
- 1 bekas RM12
- Beli 3 dengan harga RM35

1 set (Choc Moist + Red Velvet + Chocolate Cheese) RM32







Jubah Safiyya for sale!!!








Size S
Bahu: 14"
Dada: 38"
Labuh: 56"

Size M 
Bahu: 14.5"
Dada: 40"
Labuh: 56"

Size L
Bahu: 15"
Dada: 42"
Labuh: 57"

Size XL
Bahu: 16"
Dada: 44"
Labuh: 57"

Kelebihan Jubah Safiyya:
- wuduk friendly (buka button di tangan)
- BF friendly (ada zip di bahagian dada)
- mudah iron
- material sejuk dan tidak jarang

Material: Italian plain cabana + Prada Lace
Price for all size : RM169 (free postage)

FREE GIFT menarik untuk 9 orang bertuah yang order melalui whatsapp +60196035169. Cepat-cepat place order! Boleh pakai raya nanti.. =)

*Size S untuk Royal Blue - no stock






Designed by UMIESUEstudio 2014 : MYRA ANNE