Friday, April 24, 2015

Iman datang lagi!!!


Hai TiNad!!!! Jom teman Iman shopping. hehehe..

Ok, mula-mula kita pilih legging untuk Iman pakai kat Sydney ye? Sana sejuk Umie cakap. 
Pakai ni boleh keep warm. Dah la TiNad takde nak hug Iman. TiNad kan warmer paling best! hikhikhikk..

Kasut nak beli yang mana eh TiNad? Umie cakap kat sana banyak tempat nak jalan. Iman nak beli kasut baru walaupun Iman baru je beli kasut masa birthday haritu. Takpe, kita swipe je pakai debit card Umie eh TiNad. Kikikiii.

Errrkkk. baru pilih dua barang Iman dah surrender. Kita duduk tepi jela TiNad. Biar Umie yang tolong shopping untuk Iman. =P

Haritu hencik lebah bagi can dating dengan Iman, Umie Iman and Papa Badang sebab hencik lebah busy. So dapatlah teman Iman shopping. Heheheh. Rindu Iman dah. Iman seminggu kat Sydney. Minggu depan kita jumpa eh sayang.

TiNad, Umie Iman and Iman Safiyya.

BFF since forever.
bila keluar selalu terpakai baju tema kaler sama walaupun tak plan.
SELALU.

Iman tidoq. Kitorang ambil can wefie kejap. =P

Mula-mula kena tinggal Umie and Papa pergi solat dia behave. 
Sengih-sengih sambil pose.
Main-main mata dengan mamat hensem meja sebelah.

Lepas dekat 20 minit, dia buat muka sendu. Dok melekat dengan TiNad buat muka sayu. 
Tapi Iman ni sangat good girl. Cakap kat dia, 
"Iman sabar ye. Umie pergi solat. Iman boleh bersabar kan?" 
Terus dia tak jadi nangis.. peluk je TiNad dia. hehehe..

Kesimpulannya, budak-budak ni kita kena rajin borak dengan dia. Kebanyakan anak yang bijak aku tengok sepanjang pengalaman aku jadi pediatric nurse dulu, semua yang jenis mak-mak dorang rajin layan borak. Walaupun lah anak tu tak paham apa pon lagi. Setiap apa yang kita cakap membantu perkembangan minda dorang.

Amboi, nak buat kesimpulan pendek je tapi pic kemain berjela. Heheheheh. Sabo jela.

Oklah. 

Till then.

****************************************************************************

Untuk tempahan Chocolate Moist Cake, Red Velvet Cheese and Chocolate Cheese boleh terus whatsapp ke +60196035169 (Myra)

COD area:
- Petron Bdr.Baru Sg.Buloh
- Paya Jaras, Sg.Buloh
- Manjalara, Kepong
- Sri Damansara
- Sri Hartamas

*Untuk lain-lain kawasan COD, sila whatsapp dahulu. Kita discuss ye? Tapi pembelian mestilah 5 bekas ke atas.

Chocolate Moist Cake
- 1 bekas RM10
- Beli 3 dengan harga RM25

Red Velvet & Chocolate Cheese
- 1 bekas RM12
- Beli 3 dengan harga RM35

1 set (Choc Moist + Red Velvet + Chocolate Cheese) RM32







Jubah Safiyya for sale!!!








Size S
Bahu: 14"
Dada: 38"
Labuh: 56"

Size M 
Bahu: 14.5"
Dada: 40"
Labuh: 56"

Size L
Bahu: 15"
Dada: 42"
Labuh: 57"

Size XL
Bahu: 16"
Dada: 44"
Labuh: 57"

Kelebihan Jubah Safiyya:
- wuduk friendly (buka button di tangan)
- BF friendly (ada zip di bahagian dada)
- mudah iron
- material sejuk dan tidak jarang

Material: Italian plain cabana + Prada Lace
Price for all size : RM169 (free postage)

FREE GIFT menarik untuk 9 orang bertuah yang order melalui whatsapp +60196035169. Cepat-cepat place order! Boleh pakai raya nanti.. =)

*Size S untuk Royal Blue - no stock






Thursday, April 23, 2015

Perempuan memang begitu.


Perempuan memang diciptakan menjadi seorang yang details. Maka dia akan ada benda-benda macam ni:

- body spray untuk guna bila duduk rumah
- body spray untuk keluar pergi kedai runcit kat depan
- perfume untuk pakai kat rumah
- perfume pergi kenduri
- bedak pakai bila keluar rumah
- bedak bila duduk rumah
- tabung untuk kutip duit syiling husband yang bersepah-sepah lalu jadi milik bini sebab bini yang kutip
- getah rambut untuk pakai kat rumah
- getah rambut guna bila nak sanggul pakai tudung

Lelaki pulak jenis yang ada 1 or 2 perfume pakai je pergi kerja, pergi jalan-jalan, pergi mana-mana dia suka laaa... ehehehe. Bedak takde pon. T_T

Untung la dapat bini jenis details ni.. Teratur hidup korang-korang yang lelaki. Semua tersusun. Hahahahahahahahahahah. *gelak jahat*

K bai.


Wednesday, April 15, 2015

Iman Safiyya turns 1


Assalamualaikum.

Tanggal 57  11 April 2015 lepas adalah besday anak best friend aku dari zaman hingusan sampai sekarang. Disebabkan umie nya gigih nak sambuat kat Grand Lexis Port Dickson, maka aku pun ada alasan la malas nak balik KL hari yang sama. Hehehehe...

Kitorang sampai lambat. Tak sempat tengok besday girl pakai baju pwincess dia. Nasib dah tengok masa umie dia sarungkan kat rumah haritu. Heheheh..

Tengok dahi budak bijak ni dah benjol.


Muka Papa Badang sangat Iman ni tauuu..



Umie Iman selalu jeles sebab Iman ni dengan TiNad dia nak pose comey-comey. 
Dengan Umie dia taknak. Takmo jeles na Umie.. =P



Oh, sayang. You don't know how much i love this moment. ^_^

Sempat la melepak sampai Maghrib. Balik tu kitorang check in kat Paradise Lagoon Apartment 1 malam esokya baru balik KL. Short vacay ke short honeymoon entah. Hehehe..

Bukak hadiah masa tengah blackout. Hehehe.. Satu PD black out katanya. Ada la dalam 20 minit.
TiNad belikan Iman jubah, Nanti raya Iman pakai ehh.

Iman sayang,

Semoga membesar jadi anak yang baik. Semoga dilindungi Allah selalu. Kalau Umie marah Iman, Iman mengadu kat TiNad je. And you can always come to me if you need a warm hug ok? Ailebiyu.

Love,
TiNad.





Rumah Impian Ayah

Assalamualaikum.

Entry kali ni nak cerita pasal ayah je. Eh, belum tulis dah sebak kenapa. Ehehehe..

Ayah..

Nama ayah Noridin. Panggil Din je. Sedara mara belah ayah panggil Paksu. Belah ibu panggil ayahanda Ayahnyah. Dari zaman kecik ayah memang orang susah. Orang kampung je.. nun ceruk kat Selama, Perak. Masa datang KL ayah pernah kerja construction kat bangunan apa entah kat KL tu. Dayabumi kot. Lupa pulak.. Tapi kejap je. sebab ayah sampai sekarang pun bukan tahan kerja berat2. heheh. Keluar rumah kejap pon beria pakai topi sebab tak tahan panas. =P

Lepas tu, lama ayah kerja kat kilang Malaysian Sheet Glass (MSG) sebagai Operator Pengeluaran. Dulu kilang ni ada kat Sungai Buloh. Sekarang kat Pasir Gudang, Johor je. Masa ayah kerja kilang ni ayah memang busy. Jarang dapat jumpa. Nama pun kerja shift.. Hidup pun biasa2 je. Takdelah miskin tapi sekadar apa yang cukup. Nak makan KFC sebulan sekali pun susah, baju raya pun selalu arwah Opah belikan. Ibu tolong ayah cari duit dengan mengasuh anak orang.

Masa tu duduk kat Rumah Murah PKNS Paya Jaras. Masa umur aku 5 tahun kot, kitorang pindah kat Taman Paya Jaras Permai. Alhamdulillah. Masa tahun bila entah, kilang MSG tu nak tutup and pindah ke Pasir Gudang. Ayah taknak ikot pindah ke sana so ayah dapat duit pampasan. Maka aku rasa, itulah keputusan terbaik ayah pernah buat dalam hidup.

Walaupun lepas berhenti kerja kilang kerja ayah tak menentu, tapi kitorang tak pernah tak cukup makan. Ayah pernah kerja kilang Dutch Lady, kerja supervisor kat projek perumahan.. and kemuncaknya ayah kerja sebagai PA kat ADUN Paya Jaras. Masa ni baru rasa hidup kitorang senang sikit. Boleh pergi holiday mana-mana. Boleh makan sedap-sedap.. KFC pun boleh mintak je anytime. hehehe..

Tak pernah terbayang dari rumah murah ke rumah kat taman perumahan. Rumah 3 bilik yang sempit tapi cukup luas untuk kitorang. Walaupun kena share bilik tidur, walaupun kalau dah semua masuk dapur sampai berlaga bontot sebab sempit, Walaupun bila ramai2 ada yang kena tidur kat luar.. tapi alhamdulillah. itu yang seronok. Dan tak pernah terbayang langsung ayah akan bina 1 lagi rumah untuk kitorang semua duduk dengan selesa. Menantu dan bakal-bakal menantu balik pun selesa. Bakal cucu-cucu ayah pun boleh main kat tempat yang luas.

Mana sangka dengan kerja kilang je dulu, sekarang ayah mampu buat rumah impian ayah sendiri. Dengan susah payah ayah cari duit nak besarkan anak-anak, nak simpan duit untuk masa tua lagi, nak buat rumah lagi.. Serius terharu bila tengok pencapaian ayah selama aku hidup ni.


Ayah,

Tahniah sebab berjaya bina rumah impian ayah. Terima kasih buatkan kitorang bilik sorang satu. Lepas ni takde dah kes kena tidur luar kalau ramai-ramai balik. Kalau makan pun boleh makan sama-sama. Takde dah sorang tercampak kat depan sebab tak cukup kerusi kat meja makan. Ehehehe..

Angah selalu doakan ayah dimurahkan rezeki dan dilindungi selalu. Ailebiyu ayah. Muah cikedddd.. Oppss.. kang kena kutuk dengan Shila Amzah pulak. Lalalalaa..

Till then.

Babaiiii..


Wednesday, March 25, 2015

Masalah suami berdengkur?

Assalamualaikum.

Korang yang baru kahwin mesti terkejut beruk tiba-tiba dengar bunyi dah serupa serombong kapal laut kan? Stress? Nak manja-manja tidur celah ketiak laki tapi tak dapat tahan bunyi dengkuran. Ehehehe.. Jangan risau. Daku pun pernah mengalami masalah serupa. It's a normal thing la weh. Perempuan pun ada jugak berdengkur. Kalau dah penat kerja seharian tu, memang letak kepala je terus akan ada bunyi kapal. Hencik lebah pernah record video lagi aku berdengkur. Nak buat macam mana. Luar kesedaran. Hehehe..



Tips untuk menghadapi masalah ni. Senang je.. =)

1) Galakkan suami tidur mengiring ke kanan
- Posisi terlentang semasa tidur akan menyempitkan laluan udara dan menyumbang ke arah bunyi dengkur. Posisi ni jugak paling mujarab aku rasa sebab aku dah apply kat diri sendiri and hencik lebah.

2) Hidu wap air panas sebelum tidur
- Cara ni dapat mencairkan lendir yang ada dalam hidung kita dan melegakan hidung tersumbat. Boleh jugak cuba cara basahkan kain dengan air panas, bila dah suam sikit letak kat muka dan sedut wap air tu. Kalau korang tahan time kain tu panas-panas terus letak boleh jugak. Heheh..

3) Kurangkan berat badan
- Jika berat badan berkurang, akan membantu masalah dengkuran ni.

4) Habuk
- Bersihkan habuk dalam bilik. Sentiasa gantikan cadar dan sarung bantal supaya habuk tak terlekat. Habuk akan menyebabkan kita susah bernafas dan menyebabkan kita susah bernafas.

Senang je kan. Tapi kalau time tidur tu memang menggila plak laki korang berdengkur, cara paling mudah adalah tips nombor 1 tu. Korang turn je laki korang ke kiri atau kanan. Yang afdal kanan la.. sure lepas tu bunyi dengkur kurang.



Lagi satu, aku nak share. Pengambilan Vitamin E ni memang sangat-sangat berguna untuk bantu masalah dengkur ni. Sebab aku memang perasan ye perubahan laki aku sendiri. Tu yang boleh gebang kat korang. Tapi ni fakta la bukan auta. =P

Kelebihan Vitamin E untuk masalah dengkur:
- mengandungi antioksida dan membantu proses pengangkutan oksigen dalam darah. Vitamin E membolehkan Haemoglobin dalam darah merah membawa oksigen ke seluruh tubuh dengan efisien. Jadi bila oksigen dalam darah mencukupi, saluran pernafasan kita pun bertambah improve dan mengurangkan masalah dengkur.

Hebat kan? 1 biji Vitamin E sehari, masalah dengkur pun berkurang. Yeayyy!!!!

Dalam 1 botol ada 120 biji. Tahan hingga 4 bulan. DAEBAKKKK! =)


1 botol ni RM 149 je. Harga before 6% GST. Kalau nak harga lagi best meh whatsapp kita. Harga cecah lantai aku bagi. Harga kasih sayang untuk isteri-isteri yang willing berkorban apa sahaja untuk laki dia. =) Cepat whatsapp tau!

Whatsapp : +60196035169



Bagaimana nak naikkan tahap keyakinan diri???

Assalamualaikum.

Good morning!!!

Korang pernah dengar tak cerita orang dulu-dulu suka datang rumah nak merisik anak dara pada awal pagi. Sebab apa? Kononnya sebab nak tengok anak dara tu dah bangun ke belum.. and nak tengok muka anak dara tu seawal pagi manis ke tak.. comey ke tak.. Hehehe.. Tu yang aku pernah dengar la..

Haru jugak kalau orang tua hecik lebah datang merisik awal pagi dulu. Sebabnya aku ni memang kalau cuti jenis nak qada kan tidur yang tak cukup masa kerja shift dulu. Hahahahh. Burok perangai! Kalau setakat off day sehari, kalau aku tak balik rumah parents, memang aku tidur jela kat ruamh sewa tu. Heaven gila rasa. Kihkihkihhh.

Lagi satu, kalau aku di risik awal pagi, mahu la lari rombongan tu. Sebabnya muka aku dulu memang teruk gila. Kalau bangun pagi, tahap takungan minyak kat hidung tu memang tahap boleh goreng telur mata kobau satu. Aku pun confused macam mana hidung penyek kembang ni pun boleh takung minyak. hehe..

Tapi sejak-sejak amalkan Vitamin E dan Vitamin C memang takde dah. Nak goreng telur mata kobau terpaksa la pergi beli minyak kat kedai depan. Takde dah minyak free. Hehehe.. Selain makan, boleh buat masker. Best! and jimat pulak tu. Betul tak??? =)

Mintak ampun kalau terkejut dengan selfie penuh camera ni.
Ni muka fresh tak mandi lagi. heheh.
Tapi don't worry dah cek puluh-puluh kali kat cermin, memang takde taik mata.

Sekarang kalau tak mandi pun aku buat muka confident je turun bawah hadap mak mertua. Sebab memang confirm takde minyak bertakung dah. Kadang mak mertua pon confused aku dah mandi ke belum. *tu kalau takde bau masam la*. Hehehehe..



Ehemm ehemm.. hencik lebah pengamal tegar Vitamin E dan Vitamin C ni tau! Berseri je muka dia. Tapi kat mata bini dia je laa.. Heheheh.. Eh, betul ke Vitamin E dan Vitamin C Shaklee ni boleh buat level confidence up? Korang cuba lah sendiri.. =)

Igshop: Hermanas Shoppe
Whatsapp: +60196035169




Tuesday, March 24, 2015

I am a successful housewife. =)

Assalamualaikum.

Bila dah kawen ni terasa sangat lah yang aku makin improved bab-bab skill kat dapur ni. Ehehehe. Kenapa aku kata gitu? Sebab dulu aku ni susah benor nak masuk dapur. Pulak tu masak sejenis lauk sampai sejam lebih. Tak pro langsung bab time management. Lagipun masak pulak untuk diri sendiri kan. Dah kecah-kecah dapur just untuk masak buat diri sendiri. Ewww malas la! Tak kuasa aku. Beli je senang.

Lepas kawen, mula-mula dulu.. pagi-pagi dah masak lauk lunch kau... Sebab dulu kan ada shift petang. So before pergi kerja tu aku masak la. Pukul 9am dah masak. Dekat pukul 12pm baru settle. Padahal masak lauk and sayur je. Kikikiii. Over tau! Nasib MIL sporting. takde nak tegur-tegur aku ni lambat ke apa. Kadang kalau malas masak pagi, bajet-bajet laki nak balik jam 6pm, jam 3pm dah start masak. +_+ 3 jam amek masa.

Dah setahun lebih ni. Aku boleh mendabik dada sikit sebab macam dah pro. Sikit laaa.. Hakhakhakkk. Sekarang ni kalau nak masak, masuk dapur je terus letak kuali, letak minyak. panaskan minyak dulu. Sementara panas minyak, siaplah potong bawang apa semua.. time tumis-tumis tu siapkan pulak benda lain. Feeling hebat sangat la time tu. Kikikiii..

And now, improvement paling besar. Pukul 5pm je whatsapp hencik lebah.

"Bebe, nak balik nanti bagitau ehhh. Nak masak."

"Ok yang!"

Agak-agak je dia cakap on the way melompat aku masuk dapur. Selalu kalau start masak jam 6.15pm tu, sejam je dah siap dah semua. Masak nasi, masak lauk, goreng sayur.. kadang rajin, bersihkan ayam pulak untuk masak esok. Sempat kemas dapur lagi. Memang nak bangga la time tu. Hihihihi..

Seriously, sekarang ni baru nak mengaku ayat "Practice makes perfect".


So now i am totally success in one thing. I am a successful wife to a man called husband. =)

Poyo dak? kikikiii...


Masalah tumit merekah dan pecah

Assalamualaikum.

Merujuk kat tajuk kat atas. Haa, korang ada masalah macam ni? Aku ada. Sebab tapak kaki aku ni memang super sensitif kat lantai simen. Kalau pijak simen je terus la pecah-pecah tumit tu. Eeee.. seriously buruk okeyh tumit merekah ni. Malu nak pakai seliper. Tapi aku memang bukan jenis pakai kasut pun. heheheh..

Gambar masa hujung bulan lepas.

Eh apa ni.. muka licin tapi tumit ko pecah-pecah macam jalan tar. Eh eh ehhhh.. aku tapakkan muka ko nak? Hehehehe.. Semua ni terjadi sebab masa ni selalu pergi rumah baru ayah yang masih dalam construction. Kan penuh habuk-habuk simen kat situ so ini lah dapat dia. Masa ni gegedik cakap kat hencik lebah.

"Beeee.. tengok la kaki ayang ni buruknyaaa..."

"Alaaa.. takpelah sayang oiii. Kaki ayang macam mana pun bee sayang jugak."

Eceh. sweet sangat pulak hencik lebah ni. Hehehehe.. Contoh lain sweet dia,

"Bee, rasa macam takde baju dah nak pakai keluar." Ehem2. ayat propa wanita biasa seperti aku.

"Takpelah yang. Ayang pakai kain batik keluar pun cantik jugak. Bee sayang jugak."

Gitewwwww. Eh dah kenapa tukar cerita pulak ni. hihihii.. Ok balik ke cerita tumit. So sepanjang hampir dua minggu ni aku pun gigih la sapu krim kat tumit ni. Memang amazing sangat tau hasil dia.

Minggu lepas: Masih pecah dan kering

3-4 hari lepas: So much improved!!!

Tadi. Yeayyy!!! Dah takde pecah-pecah.

Suka tak weh?? Masih belum ok sepenuhnya tapi dah ok sangat-sangat dari awal kan? Ni tanpa treatment pedicure tau. Yela ada sekali aku pergi pedicure kemain orang tu mengata tumit aku yang pecah-pecah tu. Jenuh dia buang kulit mati. Kihkihkihhh. Tapi penat-penat dia buat, aku pergi je kat site rumah tengah buat tu dia jadi balik. Arhh.. stress tau! Ni lega dah. 

Dengan krim harga tak sampai RM 30. TAK BERMINYAK. TAK MELEKIT. TAHAN LAMA. Plus, kulit jadi lembut and moist je..

Aku bukan nak cakap apa. Banyak jugak aku try heel repair cream before ni. Dari yang mahal. Yang janji boleh improve dalam masa 3 hari. Tapi semua aku tak suka sebab tekstur dia yang jenis berminyak melekit-lekit. Yang kalau aku dah pakai, memang idok ler aku nak jalan lagi, Sebab sure melekat kat lantai kan.

Tapi yang ni sure best!!! and paling penting, krim ni PARABEN FREE. Tak nak lah apply benda-benda tak selamat untuk kulit kita kan? =)

Mesti korang dedebor nak tahu apakah krim yang DAEBAK sangat ni. hehehe..

Herbal Blend Multipurpose Cream

Murah je. RM 27! Tapi tahan berbulan-bulan. Memang worth every penny you spend. Sebab bukan je boleh sapu kat tumit. Boleh jugak guna untuk:

- hilangkan parut demam campak
- sapu kat rashes baby
- sapu kat leher and dahi masa demam untuk kesan lebih sejuk
- sapu kat kulit gatal
- sapu kat kesan gigitan dracula nyamuk.

Best kan? Ni pengalaman aku guna krim Daebak ni. Korang kalau nak cuba pun boleh. Kita bagi harga Daebak jugak. hehehe.. Jom whatsapp ramai-ramai ke 019 6035169

Igshop : Hermanas Shoppe
Whatsapp : +60196035169







Monday, March 23, 2015

12 Tips ke Cambodia

Assalamualaikum.

Ok, entry ni kita cerita pasal tips jela yek. heheh..

  1. Book tiket flight masa tengah sale. Book je dulu. Tak payah fikir benda lain.
  2. Tukar duit RM ke USD masa tukaran tengah murah. Kena rajin pergi money changer tengok rate dorang. Few months before tu pun if dapat rate bagus, terus je tukar. Jangan tunggu last minit macam aku. heheh.
  3. Book hotel. Cari location yang bagus. Contoh macam kat Phnom Penh kat area Riverside. Kat Siem Reap kat area Night Market.
  4. Bawak baju yang mudah serap peluh. Jangan pakai baju putih sebab kat sana berdebu. Habis baju hencik lebah hitam-hitam kat bahagian leher. Terpaksa buat iklan Dynamo, sapu dulu sabun kat bahagian kotor baru masuk dalam washing machine. Hikhikhikk.. Seriously berkesan ye!
  5. Bawak mask! kalau korang plan nak kemana-mana naik tuk-tuk, mask ni memang sangat diperlukan untuk mengelakkan korang cepat jatuh sakit.
  6. Bila dah sampai sana, tukar dalam 15-20USD ke mata wang Riyel untuk kegunaan urusan jual beli kat convenient store. Tak payah tukar banyak-banyak sebab mata wang Riyel ni contoh dia macam kita tukar RM ke Rupiah. Berpuluh ribu korang dapat nanti.
  7. Kat sana dorang susah sangat nak terima 2USD dalam urusan jual beli. Sebab mengikut kata Mr.Thavy, 1 USD dorang akan dapat 4000 riyel. Tapi bila tukar sekeping 2USD dorang tak dapat 8000riyel. Cuma dapat 7000riyel. Jadi dorang akan kerugian kat situ. So make sure kalau ada penjual bagi korang 2USD, tu adalah trick dorang tak nak rugi. Nanti kat mana-mana pun korang nak guna sekeping 2USD tu penjual lain takkan terima. 
  8. Make sure tak kena tipu dengan tuk-tuk driver. Kadang tempat tu dekat je tapi dorang caj mahal. Even naik tuk-tuk korang kena bargain ye. And pastikan dulu berapa dia nak caj before naik. Kalau tak dapat bargain, cari tuk-tuk lain.
  9. Kalau plan nak naik mini bus / bus ke Siem Reap pastikan bawak bekal makanan. Sebab kat tempat hentian dorang takde restoran halal.
  10. Sentiasa bawak bekal air mineral. Kalau nak beli kat sana, beli brand KULEN. Air ni memang dijamin mineral. Kalau kat Malaysia, penutup botol kaler Biru or Hijau adalah confirm air mineral. Penutup putih adalah air Reversed Osmosis. tapi kat sana biru ke hijau ke sama je Reversed Osmosis. KULEN ni je aku memang sure dia mineral water.
  11. Kalau nak beli sport shoes, make sure tengok MADE IN mana. Contoh kasut yang berkualiti MADE IN VIETNAM. Even kasut yang sama, tapi kalau dorang bagi MADE IN CHINA, jangan lah korang beli sebab kasut dari China memang ada size besar tapi tak berkualiti.
  12. Kat sana susah cari kasut size besar. Kat sini aku pakai size 7. tapi kat sana size 7 punyalah payah nak cari. Ada pun muat-muat je. Hencik lebah nak beli kasut size 10 pun susah nak dapat.

Ok, tu je dulu kot. Aku pun blur dah nak tulis apa. Hehehehe..

Sekian. Tataa..

Saturday, March 21, 2015

Trip ke Cambodia Vol 3 (Phnom Penh)

Assalamualaikum.

Hencik lebah ke futsal malam ni jadi boleh la sambung menaip. Simpan lama2 kang berhabuk pulak. hehehe. Entry ni scheduled untuk keluar pagi ni. Entry ni jugak penuh dengan gambar. tapi malas nak buat part lain. Kita sumbat je satu entry ye? huhuu.. Jom sambung baca.


14 March 2015 (Day 3)

Hari ni adalah hari shopping bagi kitorang. Hehehehe. Excited much! Lambat sikit kitorang keluar sebab dah penat dua hari bangun awal. Mula-mula kitorang ke Russian Market or orang sana panggil Toul Tom Poung Market.

Kitorang deal dengan tuk-tuk driver depan hotel ni je. Mr.Lucky nama dia.

Hotel - Russian Market - Central Market - Lunch - Royal Palace = 16$ (RM 59.20)

Anak-anak dara Pakcik Din yang tak available. =)

So start dengan Russian Market eh. Kat sini memang heaven gila shopping. Tak tahu nak cakap. hahaha... Over tak??? Tapi dalam ni panas la. Aku bawak handheld aircond tu tapi lupa nak pakai sebab shopping tak ingat, hehe..


Mula tu aku memang aim nak beli kasut. So cari sport shoes. Kat Cambodia ni memang susah ye nak cari size kasut. Aku biasa pakai size 41 or 42. Tapi kat sini kebanyakan kasut dorang size besar pun sampai 41 je. Boleh la aku nak pakai tapi elok2. Tu belum sarung sox lagi... So aku tak jadi beli. Jumpa pulak kat satu kedai ni size 42 tapi macam yang display punya pulak, Kotor je.. Tak jadi beli T_T... Teman hencik lebah je.


Dalam ni semua benda ada. Kasut, baju, jeans, kain ela cotton tu, baju dalam, pasar basah, barang hiasan rumah, mangkuk hayun hiasan, beg, barangan kulit and paling rare, jual barang-barang motor macam kat bengkel tu. Ada satu side memang jual barang-barang motor je.. hehehe..

Mangkuk hiasan
Pot comel

Hiasan teko

Longchamp 5$ (RM18.50) untuk size large and medium.
Kualiti sangat bagus. Made in France pulak tu. =)

Mangkuk hiasan yang colourful

Hiasan dinding rumah dari kayu

Lampu hiasan yang memang gorgeous!


Datang Cambodia wajib rasa Air Tebu dia. Memang manis + sedap gila!!!
Tak nampak pun dia letak air gula weh. Lepas mesin tebu tu, dia terus tadah dalam besen and terus masuk dalam cawan. Pulak tu dia lenyek tebu ni sekali dengan limau. Awesomeeeee!!!!


Ok cukup Russian Market. Apa aku and hencik lebah beli kat sini? 

- Sling bag Cath Kidston : 14$ (RM 51.80)
- Deuter 45 : 11$ (RM 40.70)
- Adidas shoes : 23$ (RM 85.10)
- Belt : 15$ (RM 55.50)
- Plastic bag 1 pack (utk kegunaan bisnes) : 6000riyel/1.5$ (RM 5.55)
- Air tebu x 4 = 1.5$ (RM 5.55)
- Longchamp medium x 5 = 22.5$ (RM 83.25)

Total = 88.5$ (RM 327.45)

Cath Kidston tu 1 je aku jumpa kedai nya kat Russian Market ni. Kat CM pun takde. Kualiti sama macam ori. Tak tahu lah ori ke tak. hahaha. aku pun tak reti nak cek lagu mana ori ke tak ni. Yang aku tahu beg yang aku nak kalau kat sini dalam RM200-300 kot. =)

Dah selesai kat Russian Market ni kitorang ke Central Market pulak. Kat Central Market ni banyak jual aksesori perempuan macam gelang, subang, batu jed, rantai, handbag, kasut Nike, Adidas, New Balace, Fitflop.. Baju-baju and seluar apa semua ada jugak, Kat sini pun tempat yang bagus kalau nak beli T-Shirt Cambodia sebab lebih murah.

Cinta cintong gua

Sama tak gigi rebit kitorang. =P

Ni Latifah. 
Kitorang shopping dengan dia ni je banyak sebab dia kenal Yunnade. 
Dapatlah harga best! hehehe.. Dia pandai cakap Melayu. Lembut je suara dia. 

Shopping kat CM ni kitorang berdua habis dalam 135$ (RM 499.50). Beli tshirt untuk gift, beli handbag, beli fitflop, beli ole-ole untuk ibu ayah.. Haa.. nampak sangat dah malas nak list down satu-satu. hikhikhikk.. Memang berbaloi sangat shopping kat Cambodia ni sebab harga murah dari kat Malaysia. Contoh fitflop ori kat sini RM199. kat sana RM 55.50 je. heheheh..

Balik dari CM kitorang pergi makan kat Halal Restaurant. Masa ni aku tak ingat bil nye berapa. Nak bagi korang dapat anggaran lunch kat sini. Sebabnya masa nak bayar tu aku ngan hencik lebah pergi jalan-jalan kat kedai sebelah. Hehehe.. Tapi yang confirm, makanannya sedap!

Memandangkan makan pun dah lewat, dah jam 4.35pm macam tu baru kitorang sampai kat Royal Palace. Dalam ni boleh masuk tuk-tuk driver ni cakap tapi ada time dia. Tak silap if pagi 7.30am - 11am. Petang 2pm - 5pm. Entrace fee dia 3$ and kena tambah lagi 2$ untuk ambil gambar. Kitorang takde niat pun nak masuk sebab dah penat berjalan. Just nak main-main dengan burung merpati je kat depan Royal Palace ni. Barulah feeling oversea. Hahahaha...

Beli makanan dia. 6000 riyel (RM5.55) dapat 3 paket. Bagi makan, burung dah kumpul banyak kita kejar diaaaa.. hehehe..



Eh yang belah kiri tu Raja Burung ke? macam sama je. hehe..

Kita umpan dia dulu.... hikhikhikkk

Jom serangggggg...

Sakit hati dengan anjing ni tau. Entah dari mana datang, habis dia kejar burung kitorang semua terbang. lepas tu dia lari balik pergi naik motor tuan dia tunggu kat tepi jalan tu, Arhhh... apesal comel sangat perangai ko.


Susah betul nak selfie dengan burung ni. Dapat sekoq pun jadi laaa...


Dah penat kejar burung, kitorang balik hotel packing barang nak balik esoknya. Malam kitorang jalan pergi Phnom Penh Night Market kat depan Riverside. Saja tengok-tengok. Takde apa yang best pun. Masa ni tengok dorang bentang tikar kat depan gerai makanan, Manalah kitorang tahu setiap tikar tu ada tuan nya. Ingat free sitting. Sekali kena halau dengan tuan gerai tu. Rude gila. Sakit pulak hati kite.


Jalan sekejap je kat night market ni sebab barang semua mahal. Kalau kat CM dapat fridge magnet 2 = 1$, kat sini 1 fridge magnet = 1$. Mahal oi. Ingat kata-kata aku ni. Jimatlah setiap dolar anda diluar negara. Hehehe.. Macam aku kena time tukar duit RM1 = 3.705$. Haaa.. jenuhlaaa..

Last night kat sini kitorang makan KFC je sebab Yunnade cakap KFC dia halal so on jela. Malas nak carik restoran dah. Total bill kitorang berempat 11$ + 4300riyel. Sini memang campur2 duit dia. Pening sikit. Oh, kalau nak free WIFI dia, korang kena beli dulu KFC, kat resit dia baru ada password WIFI. hehehe.. tak beli, tak dapat la ye.


Itu ajelah untuk Day 3 ni. Esoknya 15hb kitorang balik KL dah.. Harap few tips kat sini membantu korang kalau nak ke sana ye. Saja letak harga sekali supaya korang dapat bajet berapa nak spent kat sana. Jangan ingat aku nak membongak membongkak pulak. Aku luku kepala sorang-sorang kang!

Sekian. Tataaaaa..



Designed by UMIESUEstudio 2014 : MYRA ANNE