Wednesday, March 25, 2015

Masalah suami berdengkur?

Assalamualaikum.

Korang yang baru kahwin mesti terkejut beruk tiba-tiba dengar bunyi dah serupa serombong kapal laut kan? Stress? Nak manja-manja tidur celah ketiak laki tapi tak dapat tahan bunyi dengkuran. Ehehehe.. Jangan risau. Daku pun pernah mengalami masalah serupa. It's a normal thing la weh. Perempuan pun ada jugak berdengkur. Kalau dah penat kerja seharian tu, memang letak kepala je terus akan ada bunyi kapal. Hencik lebah pernah record video lagi aku berdengkur. Nak buat macam mana. Luar kesedaran. Hehehe..



Tips untuk menghadapi masalah ni. Senang je.. =)

1) Galakkan suami tidur mengiring ke kanan
- Posisi terlentang semasa tidur akan menyempitkan laluan udara dan menyumbang ke arah bunyi dengkur. Posisi ni jugak paling mujarab aku rasa sebab aku dah apply kat diri sendiri and hencik lebah.

2) Hidu wap air panas sebelum tidur
- Cara ni dapat mencairkan lendir yang ada dalam hidung kita dan melegakan hidung tersumbat. Boleh jugak cuba cara basahkan kain dengan air panas, bila dah suam sikit letak kat muka dan sedut wap air tu. Kalau korang tahan time kain tu panas-panas terus letak boleh jugak. Heheh..

3) Kurangkan berat badan
- Jika berat badan berkurang, akan membantu masalah dengkuran ni.

4) Habuk
- Bersihkan habuk dalam bilik. Sentiasa gantikan cadar dan sarung bantal supaya habuk tak terlekat. Habuk akan menyebabkan kita susah bernafas dan menyebabkan kita susah bernafas.

Senang je kan. Tapi kalau time tidur tu memang menggila plak laki korang berdengkur, cara paling mudah adalah tips nombor 1 tu. Korang turn je laki korang ke kiri atau kanan. Yang afdal kanan la.. sure lepas tu bunyi dengkur kurang.



Lagi satu, aku nak share. Pengambilan Vitamin E ni memang sangat-sangat berguna untuk bantu masalah dengkur ni. Sebab aku memang perasan ye perubahan laki aku sendiri. Tu yang boleh gebang kat korang. Tapi ni fakta la bukan auta. =P

Kelebihan Vitamin E untuk masalah dengkur:
- mengandungi antioksida dan membantu proses pengangkutan oksigen dalam darah. Vitamin E membolehkan Haemoglobin dalam darah merah membawa oksigen ke seluruh tubuh dengan efisien. Jadi bila oksigen dalam darah mencukupi, saluran pernafasan kita pun bertambah improve dan mengurangkan masalah dengkur.

Hebat kan? 1 biji Vitamin E sehari, masalah dengkur pun berkurang. Yeayyy!!!!

Dalam 1 botol ada 120 biji. Tahan hingga 4 bulan. DAEBAKKKK! =)


1 botol ni RM 149 je. Harga before 6% GST. Kalau nak harga lagi best meh whatsapp kita. Harga cecah lantai aku bagi. Harga kasih sayang untuk isteri-isteri yang willing berkorban apa sahaja untuk laki dia. =) Cepat whatsapp tau!

Whatsapp : +60196035169



Bagaimana nak naikkan tahap keyakinan diri???

Assalamualaikum.

Good morning!!!

Korang pernah dengar tak cerita orang dulu-dulu suka datang rumah nak merisik anak dara pada awal pagi. Sebab apa? Kononnya sebab nak tengok anak dara tu dah bangun ke belum.. and nak tengok muka anak dara tu seawal pagi manis ke tak.. comey ke tak.. Hehehe.. Tu yang aku pernah dengar la..

Haru jugak kalau orang tua hecik lebah datang merisik awal pagi dulu. Sebabnya aku ni memang kalau cuti jenis nak qada kan tidur yang tak cukup masa kerja shift dulu. Hahahahh. Burok perangai! Kalau setakat off day sehari, kalau aku tak balik rumah parents, memang aku tidur jela kat ruamh sewa tu. Heaven gila rasa. Kihkihkihhh.

Lagi satu, kalau aku di risik awal pagi, mahu la lari rombongan tu. Sebabnya muka aku dulu memang teruk gila. Kalau bangun pagi, tahap takungan minyak kat hidung tu memang tahap boleh goreng telur mata kobau satu. Aku pun confused macam mana hidung penyek kembang ni pun boleh takung minyak. hehe..

Tapi sejak-sejak amalkan Vitamin E dan Vitamin C memang takde dah. Nak goreng telur mata kobau terpaksa la pergi beli minyak kat kedai depan. Takde dah minyak free. Hehehe.. Selain makan, boleh buat masker. Best! and jimat pulak tu. Betul tak??? =)

Mintak ampun kalau terkejut dengan selfie penuh camera ni.
Ni muka fresh tak mandi lagi. heheh.
Tapi don't worry dah cek puluh-puluh kali kat cermin, memang takde taik mata.

Sekarang kalau tak mandi pun aku buat muka confident je turun bawah hadap mak mertua. Sebab memang confirm takde minyak bertakung dah. Kadang mak mertua pon confused aku dah mandi ke belum. *tu kalau takde bau masam la*. Hehehehe..



Ehemm ehemm.. hencik lebah pengamal tegar Vitamin E dan Vitamin C ni tau! Berseri je muka dia. Tapi kat mata bini dia je laa.. Heheheh.. Eh, betul ke Vitamin E dan Vitamin C Shaklee ni boleh buat level confidence up? Korang cuba lah sendiri.. =)

Igshop: Hermanas Shoppe
Whatsapp: +60196035169




Tuesday, March 24, 2015

I am a successful housewife. =)

Assalamualaikum.

Bila dah kawen ni terasa sangat lah yang aku makin improved bab-bab skill kat dapur ni. Ehehehe. Kenapa aku kata gitu? Sebab dulu aku ni susah benor nak masuk dapur. Pulak tu masak sejenis lauk sampai sejam lebih. Tak pro langsung bab time management. Lagipun masak pulak untuk diri sendiri kan. Dah kecah-kecah dapur just untuk masak buat diri sendiri. Ewww malas la! Tak kuasa aku. Beli je senang.

Lepas kawen, mula-mula dulu.. pagi-pagi dah masak lauk lunch kau... Sebab dulu kan ada shift petang. So before pergi kerja tu aku masak la. Pukul 9am dah masak. Dekat pukul 12pm baru settle. Padahal masak lauk and sayur je. Kikikiii. Over tau! Nasib MIL sporting. takde nak tegur-tegur aku ni lambat ke apa. Kadang kalau malas masak pagi, bajet-bajet laki nak balik jam 6pm, jam 3pm dah start masak. +_+ 3 jam amek masa.

Dah setahun lebih ni. Aku boleh mendabik dada sikit sebab macam dah pro. Sikit laaa.. Hakhakhakkk. Sekarang ni kalau nak masak, masuk dapur je terus letak kuali, letak minyak. panaskan minyak dulu. Sementara panas minyak, siaplah potong bawang apa semua.. time tumis-tumis tu siapkan pulak benda lain. Feeling hebat sangat la time tu. Kikikiii..

And now, improvement paling besar. Pukul 5pm je whatsapp hencik lebah.

"Bebe, nak balik nanti bagitau ehhh. Nak masak."

"Ok yang!"

Agak-agak je dia cakap on the way melompat aku masuk dapur. Selalu kalau start masak jam 6.15pm tu, sejam je dah siap dah semua. Masak nasi, masak lauk, goreng sayur.. kadang rajin, bersihkan ayam pulak untuk masak esok. Sempat kemas dapur lagi. Memang nak bangga la time tu. Hihihihi..

Seriously, sekarang ni baru nak mengaku ayat "Practice makes perfect".


So now i am totally success in one thing. I am a successful wife to a man called husband. =)

Poyo dak? kikikiii...


Masalah tumit merekah dan pecah

Assalamualaikum.

Merujuk kat tajuk kat atas. Haa, korang ada masalah macam ni? Aku ada. Sebab tapak kaki aku ni memang super sensitif kat lantai simen. Kalau pijak simen je terus la pecah-pecah tumit tu. Eeee.. seriously buruk okeyh tumit merekah ni. Malu nak pakai seliper. Tapi aku memang bukan jenis pakai kasut pun. heheheh..

Gambar masa hujung bulan lepas.

Eh apa ni.. muka licin tapi tumit ko pecah-pecah macam jalan tar. Eh eh ehhhh.. aku tapakkan muka ko nak? Hehehehe.. Semua ni terjadi sebab masa ni selalu pergi rumah baru ayah yang masih dalam construction. Kan penuh habuk-habuk simen kat situ so ini lah dapat dia. Masa ni gegedik cakap kat hencik lebah.

"Beeee.. tengok la kaki ayang ni buruknyaaa..."

"Alaaa.. takpelah sayang oiii. Kaki ayang macam mana pun bee sayang jugak."

Eceh. sweet sangat pulak hencik lebah ni. Hehehehe.. Contoh lain sweet dia,

"Bee, rasa macam takde baju dah nak pakai keluar." Ehem2. ayat propa wanita biasa seperti aku.

"Takpelah yang. Ayang pakai kain batik keluar pun cantik jugak. Bee sayang jugak."

Gitewwwww. Eh dah kenapa tukar cerita pulak ni. hihihii.. Ok balik ke cerita tumit. So sepanjang hampir dua minggu ni aku pun gigih la sapu krim kat tumit ni. Memang amazing sangat tau hasil dia.

Minggu lepas: Masih pecah dan kering

3-4 hari lepas: So much improved!!!

Tadi. Yeayyy!!! Dah takde pecah-pecah.

Suka tak weh?? Masih belum ok sepenuhnya tapi dah ok sangat-sangat dari awal kan? Ni tanpa treatment pedicure tau. Yela ada sekali aku pergi pedicure kemain orang tu mengata tumit aku yang pecah-pecah tu. Jenuh dia buang kulit mati. Kihkihkihhh. Tapi penat-penat dia buat, aku pergi je kat site rumah tengah buat tu dia jadi balik. Arhh.. stress tau! Ni lega dah. 

Dengan krim harga tak sampai RM 30. TAK BERMINYAK. TAK MELEKIT. TAHAN LAMA. Plus, kulit jadi lembut and moist je..

Aku bukan nak cakap apa. Banyak jugak aku try heel repair cream before ni. Dari yang mahal. Yang janji boleh improve dalam masa 3 hari. Tapi semua aku tak suka sebab tekstur dia yang jenis berminyak melekit-lekit. Yang kalau aku dah pakai, memang idok ler aku nak jalan lagi, Sebab sure melekat kat lantai kan.

Tapi yang ni sure best!!! and paling penting, krim ni PARABEN FREE. Tak nak lah apply benda-benda tak selamat untuk kulit kita kan? =)

Mesti korang dedebor nak tahu apakah krim yang DAEBAK sangat ni. hehehe..

Herbal Blend Multipurpose Cream

Murah je. RM 27! Tapi tahan berbulan-bulan. Memang worth every penny you spend. Sebab bukan je boleh sapu kat tumit. Boleh jugak guna untuk:

- hilangkan parut demam campak
- sapu kat rashes baby
- sapu kat leher and dahi masa demam untuk kesan lebih sejuk
- sapu kat kulit gatal
- sapu kat kesan gigitan dracula nyamuk.

Best kan? Ni pengalaman aku guna krim Daebak ni. Korang kalau nak cuba pun boleh. Kita bagi harga Daebak jugak. hehehe.. Jom whatsapp ramai-ramai ke 019 6035169

Igshop : Hermanas Shoppe
Whatsapp : +60196035169







Monday, March 23, 2015

12 Tips ke Cambodia

Assalamualaikum.

Ok, entry ni kita cerita pasal tips jela yek. heheh..

  1. Book tiket flight masa tengah sale. Book je dulu. Tak payah fikir benda lain.
  2. Tukar duit RM ke USD masa tukaran tengah murah. Kena rajin pergi money changer tengok rate dorang. Few months before tu pun if dapat rate bagus, terus je tukar. Jangan tunggu last minit macam aku. heheh.
  3. Book hotel. Cari location yang bagus. Contoh macam kat Phnom Penh kat area Riverside. Kat Siem Reap kat area Night Market.
  4. Bawak baju yang mudah serap peluh. Jangan pakai baju putih sebab kat sana berdebu. Habis baju hencik lebah hitam-hitam kat bahagian leher. Terpaksa buat iklan Dynamo, sapu dulu sabun kat bahagian kotor baru masuk dalam washing machine. Hikhikhikk.. Seriously berkesan ye!
  5. Bawak mask! kalau korang plan nak kemana-mana naik tuk-tuk, mask ni memang sangat diperlukan untuk mengelakkan korang cepat jatuh sakit.
  6. Bila dah sampai sana, tukar dalam 15-20USD ke mata wang Riyel untuk kegunaan urusan jual beli kat convenient store. Tak payah tukar banyak-banyak sebab mata wang Riyel ni contoh dia macam kita tukar RM ke Rupiah. Berpuluh ribu korang dapat nanti.
  7. Kat sana dorang susah sangat nak terima 2USD dalam urusan jual beli. Sebab mengikut kata Mr.Thavy, 1 USD dorang akan dapat 4000 riyel. Tapi bila tukar sekeping 2USD dorang tak dapat 8000riyel. Cuma dapat 7000riyel. Jadi dorang akan kerugian kat situ. So make sure kalau ada penjual bagi korang 2USD, tu adalah trick dorang tak nak rugi. Nanti kat mana-mana pun korang nak guna sekeping 2USD tu penjual lain takkan terima. 
  8. Make sure tak kena tipu dengan tuk-tuk driver. Kadang tempat tu dekat je tapi dorang caj mahal. Even naik tuk-tuk korang kena bargain ye. And pastikan dulu berapa dia nak caj before naik. Kalau tak dapat bargain, cari tuk-tuk lain.
  9. Kalau plan nak naik mini bus / bus ke Siem Reap pastikan bawak bekal makanan. Sebab kat tempat hentian dorang takde restoran halal.
  10. Sentiasa bawak bekal air mineral. Kalau nak beli kat sana, beli brand KULEN. Air ni memang dijamin mineral. Kalau kat Malaysia, penutup botol kaler Biru or Hijau adalah confirm air mineral. Penutup putih adalah air Reversed Osmosis. tapi kat sana biru ke hijau ke sama je Reversed Osmosis. KULEN ni je aku memang sure dia mineral water.
  11. Kalau nak beli sport shoes, make sure tengok MADE IN mana. Contoh kasut yang berkualiti MADE IN VIETNAM. Even kasut yang sama, tapi kalau dorang bagi MADE IN CHINA, jangan lah korang beli sebab kasut dari China memang ada size besar tapi tak berkualiti.
  12. Kat sana susah cari kasut size besar. Kat sini aku pakai size 7. tapi kat sana size 7 punyalah payah nak cari. Ada pun muat-muat je. Hencik lebah nak beli kasut size 10 pun susah nak dapat.

Ok, tu je dulu kot. Aku pun blur dah nak tulis apa. Hehehehe..

Sekian. Tataa..

Saturday, March 21, 2015

Trip ke Cambodia Vol 3 (Phnom Penh)

Assalamualaikum.

Hencik lebah ke futsal malam ni jadi boleh la sambung menaip. Simpan lama2 kang berhabuk pulak. hehehe. Entry ni scheduled untuk keluar pagi ni. Entry ni jugak penuh dengan gambar. tapi malas nak buat part lain. Kita sumbat je satu entry ye? huhuu.. Jom sambung baca.


14 March 2015 (Day 3)

Hari ni adalah hari shopping bagi kitorang. Hehehehe. Excited much! Lambat sikit kitorang keluar sebab dah penat dua hari bangun awal. Mula-mula kitorang ke Russian Market or orang sana panggil Toul Tom Poung Market.

Kitorang deal dengan tuk-tuk driver depan hotel ni je. Mr.Lucky nama dia.

Hotel - Russian Market - Central Market - Lunch - Royal Palace = 16$ (RM 59.20)

Anak-anak dara Pakcik Din yang tak available. =)

So start dengan Russian Market eh. Kat sini memang heaven gila shopping. Tak tahu nak cakap. hahaha... Over tak??? Tapi dalam ni panas la. Aku bawak handheld aircond tu tapi lupa nak pakai sebab shopping tak ingat, hehe..


Mula tu aku memang aim nak beli kasut. So cari sport shoes. Kat Cambodia ni memang susah ye nak cari size kasut. Aku biasa pakai size 41 or 42. Tapi kat sini kebanyakan kasut dorang size besar pun sampai 41 je. Boleh la aku nak pakai tapi elok2. Tu belum sarung sox lagi... So aku tak jadi beli. Jumpa pulak kat satu kedai ni size 42 tapi macam yang display punya pulak, Kotor je.. Tak jadi beli T_T... Teman hencik lebah je.


Dalam ni semua benda ada. Kasut, baju, jeans, kain ela cotton tu, baju dalam, pasar basah, barang hiasan rumah, mangkuk hayun hiasan, beg, barangan kulit and paling rare, jual barang-barang motor macam kat bengkel tu. Ada satu side memang jual barang-barang motor je.. hehehe..

Mangkuk hiasan
Pot comel

Hiasan teko

Longchamp 5$ (RM18.50) untuk size large and medium.
Kualiti sangat bagus. Made in France pulak tu. =)

Mangkuk hiasan yang colourful

Hiasan dinding rumah dari kayu

Lampu hiasan yang memang gorgeous!


Datang Cambodia wajib rasa Air Tebu dia. Memang manis + sedap gila!!!
Tak nampak pun dia letak air gula weh. Lepas mesin tebu tu, dia terus tadah dalam besen and terus masuk dalam cawan. Pulak tu dia lenyek tebu ni sekali dengan limau. Awesomeeeee!!!!


Ok cukup Russian Market. Apa aku and hencik lebah beli kat sini? 

- Sling bag Cath Kidston : 14$ (RM 51.80)
- Deuter 45 : 11$ (RM 40.70)
- Adidas shoes : 23$ (RM 85.10)
- Belt : 15$ (RM 55.50)
- Plastic bag 1 pack (utk kegunaan bisnes) : 6000riyel/1.5$ (RM 5.55)
- Air tebu x 4 = 1.5$ (RM 5.55)
- Longchamp medium x 5 = 22.5$ (RM 83.25)

Total = 88.5$ (RM 327.45)

Cath Kidston tu 1 je aku jumpa kedai nya kat Russian Market ni. Kat CM pun takde. Kualiti sama macam ori. Tak tahu lah ori ke tak. hahaha. aku pun tak reti nak cek lagu mana ori ke tak ni. Yang aku tahu beg yang aku nak kalau kat sini dalam RM200-300 kot. =)

Dah selesai kat Russian Market ni kitorang ke Central Market pulak. Kat Central Market ni banyak jual aksesori perempuan macam gelang, subang, batu jed, rantai, handbag, kasut Nike, Adidas, New Balace, Fitflop.. Baju-baju and seluar apa semua ada jugak, Kat sini pun tempat yang bagus kalau nak beli T-Shirt Cambodia sebab lebih murah.

Cinta cintong gua

Sama tak gigi rebit kitorang. =P

Ni Latifah. 
Kitorang shopping dengan dia ni je banyak sebab dia kenal Yunnade. 
Dapatlah harga best! hehehe.. Dia pandai cakap Melayu. Lembut je suara dia. 

Shopping kat CM ni kitorang berdua habis dalam 135$ (RM 499.50). Beli tshirt untuk gift, beli handbag, beli fitflop, beli ole-ole untuk ibu ayah.. Haa.. nampak sangat dah malas nak list down satu-satu. hikhikhikk.. Memang berbaloi sangat shopping kat Cambodia ni sebab harga murah dari kat Malaysia. Contoh fitflop ori kat sini RM199. kat sana RM 55.50 je. heheheh..

Balik dari CM kitorang pergi makan kat Halal Restaurant. Masa ni aku tak ingat bil nye berapa. Nak bagi korang dapat anggaran lunch kat sini. Sebabnya masa nak bayar tu aku ngan hencik lebah pergi jalan-jalan kat kedai sebelah. Hehehe.. Tapi yang confirm, makanannya sedap!

Memandangkan makan pun dah lewat, dah jam 4.35pm macam tu baru kitorang sampai kat Royal Palace. Dalam ni boleh masuk tuk-tuk driver ni cakap tapi ada time dia. Tak silap if pagi 7.30am - 11am. Petang 2pm - 5pm. Entrace fee dia 3$ and kena tambah lagi 2$ untuk ambil gambar. Kitorang takde niat pun nak masuk sebab dah penat berjalan. Just nak main-main dengan burung merpati je kat depan Royal Palace ni. Barulah feeling oversea. Hahahaha...

Beli makanan dia. 6000 riyel (RM5.55) dapat 3 paket. Bagi makan, burung dah kumpul banyak kita kejar diaaaa.. hehehe..



Eh yang belah kiri tu Raja Burung ke? macam sama je. hehe..

Kita umpan dia dulu.... hikhikhikkk

Jom serangggggg...

Sakit hati dengan anjing ni tau. Entah dari mana datang, habis dia kejar burung kitorang semua terbang. lepas tu dia lari balik pergi naik motor tuan dia tunggu kat tepi jalan tu, Arhhh... apesal comel sangat perangai ko.


Susah betul nak selfie dengan burung ni. Dapat sekoq pun jadi laaa...


Dah penat kejar burung, kitorang balik hotel packing barang nak balik esoknya. Malam kitorang jalan pergi Phnom Penh Night Market kat depan Riverside. Saja tengok-tengok. Takde apa yang best pun. Masa ni tengok dorang bentang tikar kat depan gerai makanan, Manalah kitorang tahu setiap tikar tu ada tuan nya. Ingat free sitting. Sekali kena halau dengan tuan gerai tu. Rude gila. Sakit pulak hati kite.


Jalan sekejap je kat night market ni sebab barang semua mahal. Kalau kat CM dapat fridge magnet 2 = 1$, kat sini 1 fridge magnet = 1$. Mahal oi. Ingat kata-kata aku ni. Jimatlah setiap dolar anda diluar negara. Hehehe.. Macam aku kena time tukar duit RM1 = 3.705$. Haaa.. jenuhlaaa..

Last night kat sini kitorang makan KFC je sebab Yunnade cakap KFC dia halal so on jela. Malas nak carik restoran dah. Total bill kitorang berempat 11$ + 4300riyel. Sini memang campur2 duit dia. Pening sikit. Oh, kalau nak free WIFI dia, korang kena beli dulu KFC, kat resit dia baru ada password WIFI. hehehe.. tak beli, tak dapat la ye.


Itu ajelah untuk Day 3 ni. Esoknya 15hb kitorang balik KL dah.. Harap few tips kat sini membantu korang kalau nak ke sana ye. Saja letak harga sekali supaya korang dapat bajet berapa nak spent kat sana. Jangan ingat aku nak membongak membongkak pulak. Aku luku kepala sorang-sorang kang!

Sekian. Tataaaaa..



Friday, March 20, 2015

Resepi Spiral Blackpepper Simple

Kadang-kadang bila malas masak memang pasta je jadi pilihan menu sebab mudah and simple tapi kenyang. So haritu try la masak Spiral Blackpepper ni. Sedap pulak. Eh.. hehehe.. Korang cuba tau!



ok. First step.

Rebus spiral ni 7-8 minit.
Campur sikit minyak dan garam masa merebus ni.
Bila dah lembut, buang air dan tapis spiral ni kemudian ketepikan.

Bahan-bahan
  • Bawang merah 4 biji (tumbuk sampai lumat)
  • Bawang putih 3 biji (tumbuk sampai lumat)
  • 1 sudu blackpepper (tumbuk halus)
  • 1 or 2 batang lobak merah (potong dadu)
  • Brokoli ikut suka nak banyak mana (rebus biar lembut)
  • Daging kisar 1 paket
  • Sos tiram 2-3 sudu besar (agak-agak ikut korang rasa macam mana)
Cara-cara
  1. Tumis bawang merah dan bawang putih dengan sedikit minyak hingga naik bau
  2. bila dah naik bau, masukkan carrot. goreng kejap biar carrot empuk.
  3. kemudian, masukkan daging dan goreng hingga masak.
  4. bila daging dah masak, masukkan sos tiram. Kacau biar rata.
  5. taburkan blackpepper. masukkan sikit-sikit, pastu rasa. takut korang panas kepedasan. 
  6. kacau biar rata. bila dah rata, rasa sikit. kalau still kurang rasa, masukkan garam.
  7. bila rasa dah cukup, masukkan spiral tadi dan kacaulah sampai rasa dia sebati.
  8. last sekali baru aku tepekkan brokoli kat atas dia biar nampak hijau sikit.
Tips:
- masa tengah kacau tu selawat banyak2
- masak dengan penuh kasih sayang

hehehehe..

Tataaaa..




Trip ke Cambodia Vol 2 (Phnom Penh + Siem Reap)

Assalamualaikum.

Ok, masuk hari kedua cerita di Cambodia. Masa hari kedua ni kitorang memang dah berada di Siem Reap ye bagi sesiapa yang tak baca Vol 1. Nah klik link ni.


13 March 2015 (Day 2)

Ok, hari kedua ni awal-awal kitorang dah bangun sebab nak tengok sunrise yang cantik kat Angkor Wat katanya. Jam 4.30am kitorang dah naik tuk-tuk ke Angkor Wat. Perjalanan ada la dalam setengah jam camtu kot naik tuk-tuk.

Dah sampai Angkor Wat, Mr.Thavy terus berhenti kan kitorang kat kaunter tiket. Kena bayar 20$ (RM74) untuk 1 tiket dan tiket tu akan ada muka korang.


Masa ni tengah tunggu sunrise la kononnya. Hehehehe. Tunggu punya tunggu sampai jam 7 lebih camtu takde pun sunrisenya sebab awal tebal sangat. Malu-malu je matahari keluar tu pun macam taknak bagi kitorang kempunan. hahahah. Seriously cantik ye tempat ni dan amatlah luas sampai jalan tu rasa nak pecah kaki.


Tengoklah betapa ramainya orang tunggu nak tengok sunrise. Siapa yang memang dah dapat port baekkk tu mesti kecewa. Takde rezeki.. takpelah. Last2 kitorang makan dulu nasi goreng yang dah tapau malam tadi, snap2 pic kejap and jalan2 je dalam ni. 

Tips ke Angkor Wat:
- bawak bekal breakfast 
(actually boleh suruh hotel bungkuskan breakfast roti untuk korang tapi sebab masa kitorang check in malam tu kitchen dah close so tak dapat bungkuskan)
- bawak air mineral
- pakai baju loose yang sopan dan serap peluh
- pakai kasut yang sesuai. jangan ko pakai seliper kecepeh2 tu kang merana sakit kaki.
- bawak CAMERA!!!


Ni la kerja kitorang lepas breakfast kat padang ni. ehehehe... Hencik lebah pun layankan aje.








Ok, dah la feeling macam WOW sangat orang zaman dulu dapat bina tempat ni kan. lagi awesome tengok batu-batu kat atas ni dorang susun macam tu je. tapi still kukuh sampai sekarang.






Dah habis jalan kat candi yang ni, kitorang pergi ke tempat yang ada pokok Tomb Rider tu pulak. Jauh jugak weh. Dalam 20 minit camtu kot rasanya. Tapi tak kisah lah sebab kebetulan masa hari kitorang pergi ni cuaca mendung je so udara pun sejuk.


Sini banyak batu yang dah runtuh. Rasa sayang sangat tengok tempat cantik macam ni runtuh. Tapi banyak jugak candi yang dah di baik pulih semula untuk keselamatan orang yang datang.


Ni pokok tu dari depan. Dari luar candi ni.

Lara Croft. Eh?? =)

Ini bahagian akar pokok Tomb Rider. hehehe.

Amaze kan macam mana pokok-pokok ni boleh tumbuh macam ni rupa. Kuasa Tuhan. =) 


Balik dari Angkor Wat kitorang dah kelaparan gila. So terus Thavy singgah Muslim Cambodian Restaurant ni untuk lunch. tapi kitorang tapau je sebab dah jam 11 lebih. Thavy nak pergi solat Jumaat. 



Ini lebih kurang harga makanan kat kedai ni. Kitorang nak pergi Muslim Family Restaurant tapi Thavy cakap restoran ni tutup dua minggu. Masa kitorang pergi, dia tak bukak lagi. Untuk lunch ni aku and hencik lebah order:

- White rice x 2 = 1$
- Fried pineapple chicken x 1 = 4$
- Omelette x 1 = 3$
- Ice milk coffee x 1 = 0.75$
- Ice lemon tea x 1 = 0.75$
- Beef fried rice x 1 = 3$ (untuk bekal makan dalam mini bus sepanjang balik Phnom Penh)

Total =  12.5$ (RM46.25)

Hencik lebah ikut Thavy pergi solat Jumaat so kitorang deal dengan hotel untuk check out lewat 1 jam sementara tunggu Thavy habis solat. Dorang tak caj extra pun sebab maybe malam before nye tu pun kitorang check in dah jam 10pm macam tu. 

Tuk-tuk Angkor Wat - Lunch - Hotel - Elephant Express = 20$ (RM 74)


Jam 1.30pm kitorang gerak ke Elephant Express untuk gerak balik Phnom Penh. Tepat jam 2pm mini bus dah gerak. Sesungguhnya baiklah korang tidur je sepanjang jalan ni sebab cara driver bawak yang extreme maybe akan menyeramkan korang. heheheh... Oh, tiket mini bus ni sama lah macam masa pergi 10$ (RM 37).


Basically sepanjang 6 jam perjalanan tu aku rasa maybe dalam 1 jam lebih je jalan elok iaitu masa baru keluar Siem Reap before masuk kawasan kampung and bila dah dekat sampai Phnom Penh. Get ready untuk rasa duduk atas kerusi Ogawa sepanjang 6 jam. Hahahah.. oh ye, kat sepanjang jalan ni korang dapat tengoklah keadaan orang kat sana. Rumah kampung dorang lebih kurang rumah tradisional kita kat sini cuma dorang punya rumah lebih tinggi. Lepas tu, banyak jugak rumah yang masih guna dinding and atap nipah. 

Kebanyakan depan rumah dorang ni macam ada satu kolam besar kolam ikan tu. Tapi sebab dah berzaman tak hujan, kolam pun semua takde air, dah kering. And lagi satu yang aku berjaya observe, kat sana susah gila nak jumpa lembu kaler lain selain putih. Coklat pun boleh kira. hahahaha..

Sampai Phnom Penh, Monie jemput kitorang hantar kat hotel. Dia caj 2$ (RM7.40) masa ni. Tak jauh mana pun Elephant Express ni dengan hotel tapi dengan beg-beg segala larat pulak nak jalan kan? =)

Lepas rehat-rehat kejap aku, hencik lebah and Yunnade keluar pergi makan kat Sarpinos Pizza. Masa ni Cik Puan Kikin dah lembik sebab kena flu. Total dinner 21$ (RM77.70). Tuk-tuk pulak caj 3$ (RM11.10). Kat sini korang jangan risau pasal transport sebab merata-rata ada tuk-tuk. Depan hotel memang akan sentiasa ada. Hotel kitorang ni macam kat area Chowkit tapi alhamdulillah hotel bersih. Cuma breakfast jela tak halal. Pagi kitorang makan je extra makanan masa dinner semalam tu before keluar.

Ok, end of story day two.

Bersambung lagi cerita kat Vol 3 ye? Sekian.

Tataaaa...

#MAblog











Designed by UMIESUEstudio 2014 : MYRA ANNE