Monday, November 26, 2012

Perlukah pelamin tunang & mini pelamin for nikah??

Asssalamualaikum.

Pepagi nih tetiba rajin benar online. dan..ehh? tersearch pulak gambar2 mini pelamin. orang zaman sekarang ni bertunang pon nak pelamin bagai. yang jenis DIY takpelah. dah tentu jimat. macam masa si gula-gula kapas Puan Nana, bertunang dulu. pakai je kerusi jati mak dia. pastu letak backdrop langsir cantik2. tadaaa...siap dah.

ok2. fine. pelamin memang la cantik. lagi-lagi yang cantik macam ni.


haaa..santek kan.tapi ni mini pelamin tau. kalau aku, pelamin macam ni takde mini2 nya. memang aku buat untuk wedding je. i love something simple and nice. tapi untuk tunang aku rasa macam no no no je. membazir tahu?

aku ni memang sederhana sikit. penah bergaduh dengan hencik lebah pasal aku taknak bertunang. last2 aku cakap kalau nak sangat bertunang tak payah hantaran bagai. aku taknak! pastu bergaduh lagi sekali, confirm tak payah tunang. nikah terus. yeayyy!!! hahahaha... bagi aku, kalau nak sangat bertunang, cukup la sarung cincin je. takmo la kenduri siap pelamin apa semua ni. orang ikot trend je pon pelamin untuk tunang ni. saja nak prop cantik untuk tangkap gambar kan? 

biasanya kalau mini pelamin untuk nikah pulak orang buat kat rumah sebab kendurinya nanti buat kat dewan or other place. tapi bagi aku, dalam dunia yang banyak nak pakai duit ni, tak perlu la kot nak banyak2 pelamin. nikah kat masjid, balik rumah buat jamuan ringan. pastu boleh la pergi outdoor photoshoot. kan?? 

alaaaa...orang dulu2 takde mini pelamin pon, hidup aman damai bahagia je sampai sekarang. betul tak? lagi jimat. tak payah la buat personal loan bagai semata2 nak wedding yang grand kan? penah ada case kat kawasan rumah aku ni, pakcik tu buat loan ngan ah long semata2 nak wedding anak dia grand. kesian tahu? demi anak, bapak sanggup buat apa saja. pastu kena kejar ngan ah long sebab tak mampu bayar loan. anak dah selamat kawen, tak amek tahu mana bapak dapat duit untuk kenduri dia.

kesimpulannya bagi aku, mini pelamin untuk tunang and nikah ni tak perlu pon.. sekadar ikot trend. apa kata kita buat lain sikit?? kita buat style orang lama2. pelamin untuk majlis kenduri je cukup. jimat pon jimat. life after married yang penting. lagipon, ramai kawan2 aku yang dah kawen cakap benda yang sama lepas selesai majlis dorang.

"Eh, ini je? dah settle dah?" 
"Kejap je nak duduk atas pelamin ni rupanya. apa yang sampai 3-4k aku bayar nih?" hahahahaa

tapi haritu pergi survey pakej2 kat bridal butik masa karnival kawen kat PWTC tu, pakej kat dewan semua 4k ke atas. mak oii mahal nye!! tu pon pakej biasa2 je. jadi kawan2 yang nak kawen tu, jimat la selagi boleh ye?? ingat, lepas kawen tu yang penting! ni peringatan untuk diri sendiri jugak. bagi korang yang dah ada bajet untuk mini pelamin ni, teruskan la. tak salah pon. tapi bagi yang kewangan tak bape cantik tu, cut cost jela mana yang tak perlu ok? orang takkan mengata pon pada benda yang takde.. *ditujukan kepada makcik2 yang suka banding2 kan kenduri orang* lalalaalalaaaa....

eh. banyak pulak aku cakap. diri sendiri entah bila nak naik pelamin. asek naik pelamin orang je. hikhikk..tataaa...



Saturday, November 17, 2012

Handmade Guest Book : special for Nana's wedding

As Salam.

Tanggal 10 Nov 2012 (lepas Asar) yang lalu bestfriend aku since 1st day masuk kolej nursing dulu dah selamat jadi wife kepada Hencik Izzuddin. 11 Nov pulak dorang punya kenduri yang di buat di kawasan pool rumah si Nana. sangat simple tapi sangat sweet wedding ni tahu? nampak tak berapa kali word "sangat" tu keluar. ha maknanya memang aku suka sangat la tu. hikhikk.

Jadi sekarang selamat sudah la dua2 bestfriend aku zaman kolej jadi bini orang. aku je tak selamat lagi ni apa cite wehh?? nak tunggu couple sampai 10tahun ke? hohohhh.. untuk wedding nana ni, aku bagi dia hadiah handmade guest book. lepas berbulan kumpul barang sikit2, last 2 weeks before wedding dia baru aku pulun buat habis-habisan. sebab aku ni pesen buat keje last minit baru ade idea. heee..

jom la tengok hasilnya. meh meh...

front page

Doa pengantin baru.

kad comel untuk kawan-kawan tulis wedding wishes

"Please sign here - remember today's special"

simple pocket note


ala-ala memo sticker punya style. ekceli ada aku tambah lagi kat page ni.
tapi pic tu tak dapat read pulak bila masuk lappy. =(

pick your card. and start wishing the pengantin. =P

Any message for the bride? =D

page ni pon ada greeting for the guest ekceli tapi pic yang de greeting tu tak dapat read jugak.
jadi mari tumpukan perhatian pada seni buat kad yang baru aku belajar. hikhik

last page.

Konsep guest book aku ni "Anywhere you can write". hamboihh. tak menahan je konsep kan. tapi betul la..walaupun korang tengok page dia macam sikit, tapi kad kecik yang aku selit kat poket-poket kecik tu boleh ditulis depan belakang. so takde alasan "Eh,mana ada ruang nak tulis dah. malas lah wish!" NO, NO, NO ok??? 

Alhamdulillah, komen-komen yang di terima semua positif. 1st time aku buat guest book. aku buat style aku ala-ala scrap book. yela, selama ni keje handmade aku semua untuk hencik lebah je. mana penah bagi orang lain. hikhikk

Komen ibu: "ko nih ada-ada je keje ko. pi snap pic banyak-banyak. ibu nak upload kat Fb ibu" =)

Komen ayah: "cantik! untuk wedding ko bila pulak???" +_+

Komen hencik lebah: "cantik..pesal buat canggih-canggih untuk orang lain nih?" aik, jeles ke bang? 

Lepas ni nak start buat untuk sorang lagi bestie dari zaman sekolah rendah, Cik Mimi. bulan ni je dapat panggil Cik pon. lepas 12 Dec 2012 nanti kalau2 ada nama dia naik kat blog ni, kena tukar jadi Puan Mimi pulak. hahaha..

So, siapa next??? *ayat nak amek tempahan*

^_^

Tataaa...


Tuesday, November 13, 2012

Garage Sale : Victoria Secret Fragrance Mist. Lelonggg...Lelong...

As Salam.

Lama tak ketemu ye? update pon sebab nak update barang untuk dijual. hikhikk.. Ekceli aku ada beli fragrance mist Victoria Secret ni aritu. di pos dari US. memang barang ori tau. bukan yang tipu2 punya. hahaa.. cuma tinggal yang ini saja kalo korang berminat.

Pear Glace / 250mls
Two bottle available

Pure Seduction / 250mls
One bottle available

Secret Charm / 250mls
One bottle available

Ni bukti di pos dari US.

Harga sebotol : RM 55 (termasuk harga pos)
kalau beli dua : RM105 (jimat rm5)

*yang Pure Seduction tu nampak macam kurang sikit. tak tahu apa jadi masa botol tu dalam kotak. proses penyejatan berlaku kot? so aku bagi diskaun.jadi RM52.

Sesiapa berminat, macam biasa okeh.

Email : nensa_clarabelle35@yahoo.com

Designed by UMIESUEstudio 2014 : MYRA ANNE