Saturday, February 5, 2011

Petua tak boleh blaa...=P

Salam geng!
apa aktiviti korang di kala hari Sabtu yang indah ni??
indah la sangat..
tidak bagi aku.

Malam tadi aku start 1st night shift. macam biasa. bila keje malam, balik keje pagi2, pegi beli breakfast, mandi, pastu tido. breakfast tu buat makan tengahari. takdelah stress bila bangun tido selongkar dapur takde makanan. kan? kan? tapi macam biasa jugak.. setiap kali keje malam, aku susah nak tido siang. dah la tadi tido pon dah pukul 10am. pastu dalam pukul 1.30pm camtu aku dah terjaga padahal mata punya la berat nak bukak di sebab kan cahaya matahari yang menerobos masuk dari tingkap aku. ko tengok ayat aku pon dah power semacam. silau ok tido tengahari buta ni. walaupon la dah tutup muka dengan sweater hencik lebah. pulak tu kipas lupa nak bersihkan habuk2 so kipas tu dah slow semacam. panas !!!! hehehe... <--salah sendiri.

fine. dah peluh2. nak bukak aircond malas pulak. kena belajar hidup secara sederhana bila hidup sendiri ni. hehehe... <--petua untuk Cik Nuraitul jugak yang bakal memulakan hidup sendiri. eh,tetiba rasa nak melalut jap bagi petua hidup sederhana. boleh?? ngeee~ jom aku bagi contoh2 nya. petua ni mungkin sesuai bagi korang yang dah bekerja and ada gaji sendiri. sebab kalo masih bawah biasiswa PaMa tu tak terasa sangat duit hasil titik peluh korang habis kat benda bukan2. ngeh2...

1) kalau kat umah mak bapak ko biasa makan nasi ngan Kicap Kipas Udang, bila kat umah sewa beli Kicap Jalen je. dapat jimat duit even beberapa sen. sama jugak la dengan benda lain. kalo kat umah biasa cuci baju pakai Dynamo, kalo duduk sendiri pakai jela sabun serbuk Daia ke, Trojan ke..hikhikhik... kan jimat? baju tetap boleh di cuci.

2) kalau biasa tido pakai aircond, kat umah sewa pakai table fan tu je.. mungkin lebih bagus kalo korang beli kipas tangan tu je. kipas sendiri kalo panas. ok tak gitu?? tengok macam aku. ada aircond owner umah provide pon tapi still berjimat guna table fan. ada macam riak tak kat situ?? =P

3) kalau kat umah parent ko makan 3x sekali. makan nak mewah pulak tu... mungkin kalo kat umah sewa ko patut makan pagi dengan roti pastu petang nanti makan nasik sekali untuk lunch, tea-time n dinner. tapi walaupon aku buat gitu, tapi masih debab ye kawan2. demmm!!! tapi paling penting elakkan maggi ye geng! maggi sangat2 la tak bagus untuk kesihatan walaupon kadang2 bila terdesak aku makan jugak. heheh..

4) mungkin korang patut carik rumah sewa yang ada swimming pool. jadi boleh jimat bil air kat umah. muahahaha... aku idak le buat gitu.. tapi bila umah aku ni takde air memang aku buat muka bodoh pegi mandi kat toilet awam sebelah swimming pool kat bawah umah aku ni. bersih kot toilet tu! tetiap hari cleaner cuci.

5) jangan nak membazir letrik sesuka hati. contoh, bila keluar bilik terus tutup lampu and kipas. lepas guna pape barang letrik terus cabut plug. korang tahu tak even bila korang dah off suis tu tapi kalau korang tak cabut plug, meter akan terus berjalan walaupon la tak selaju macam korang on suis tu. benda ni aku dapat tahu masa tengok Oprah Winfrey show. fevret talk show aku tu!

6) kalau duduk umah sewa tak payah la nak bermewah2 beli perabot macam2. menyusahkan korang nanti nak pindah2. yela, nama pon sewa kan. takkan korang nak stay situ forever? contoh macam aku buat, tak perlu guna katil. beli je tilam tebal2 yang elok kualitinya supaya korang tak sakit belakang. boleh feeling ala2 macam korea or jepun style. dorang kan tido atas lantai jee.. =)

7) ok, tips seterusnya... mungkin bila hujan korang patut tadah air hujan tu untuk buat mandi and cuci baju. oh, masak air pon boleh jugak! <--gila. hehehe.. ok, point yang ni mengarut sebab tengah2 pikir ayat untuk point ni tetiba hujan lebat kat luar. hahaha.. korang ingat air hujan skang macam air hujan time aku kecik2 dulu? dulu maen hujan pon susah nak demam. skang kena hujan sikit trus migrain. penuh ngan asid agaknye.

8) carik rumah sewa yang paling dekat dengan tempat keje supaya korang boleh bangun lewat tapi still sampai tempat keje on time. tak perlu bangun awal2 macam orang yang duduk jauh2. hehe..bukan2. carik rumah dekat2 supaya korang boleh jimat duit transportation. bagi yang ada kereta tu, mungkin boleh jalan kaki je. so jimat duit minyak.

9) ok, tips ni mungkin tak relevan bagi aku. tapi bagus untuk korang.hikhikhik... rajin2 la masak sendiri. so tak payah bazir duit beli kat kedai makan. hehehe... as for me, aku ni dah la selera nak besar je, balik umah dah penat nak masak... masak pon bukan pandai sangat. takdela nak masak kari ayam ke, masak lemak ke... takat goreng telur and ayam.. isk! baik aku pegi kedai tunjuk2 je nak lauk apa pastu perut kekenyangan senang hati. ngeee~

10) siapkan stok makanan yang best2 macam biskut ke, cekodok segera ke, mushroom soup, spaghetti, prego satu tin, air kordial..oh, macam2 lagi la. kecuali maggi!!! so bila time2 korang kelaparan tak perlu la order McD or pizza delivery. kan boleh jimat duit poket??? =)

ok, duit yang korang jimat2 kan tu boleh la sumbat dalam tabung. agak2 dah berat tabung tu jom roger2 aku kita pegi shoppinggggg!!!!!!! ngaaa~  hahahaha.. takdelah. kalo korang banyak duit syiling tu, pegi la kedai2 runcit tuka duit dengan dorang. mesti dorang suka. dah dapat duit kertas tu boleh la menabung untuk kawen beli Inspira or Saga FL. hehehe.. bernas tak tips2 aku bagi ni???

hehehe.. ekceli nak cerita pasal tahap keboringan aku hari ni sebab tak boleh tido. tapi tercerita pasal benda lain pulak. takpela.. at least berguna jugak untuk korang kan?? =)



10 comments:

ejulz said...

haha.. kalau rumah kat tingkat 9 camne nak tadah air ujan ek.. hehe

myra anne said...

ejulz...trun la bawah tadah kt bwh...hehehhehe..x pn naek roof top je sng..

Lovely Bella said...

aku duk sendiri.. ermm kene ikut petua2 nih.. nak tgk hasil kejimatan nyer.. hohoh

myra anne said...

hehe..jimat sikit2...nnt lama2 br nmpk hasilnye..

nuraitul said...

hahaha..tips utk kte ek..baik2..akan dipraktikan..time kasih la amik berat..huhuhu..sayang kamu..

p/s : cmne nak add myra kt fb..jnuh caru xjmpa2..

myra anne said...

hehehe..sj je ha xde kje g tulis petua ntah pape...

aik? xleh search nama kte meh?? nape eh? cube search pkai email kte..
nensa_clarabelle35@yahoo.com

nuraitul said...

try gak search pkai emel tp xgak jmpa..npe ek..

myra anne said...

almk! np ek..kte pn xtau..slalu org add leh je..em..xpe2. meh email nuraitul kte try add.

myra anne said...

almk! np ek..kte pn xtau..slalu org add leh je..em..xpe2. meh email nuraitul kte try add.

nuraitul said...

a'ha..try da..xleh gak..nie emel kte.. nuraitulsyima@ymail.com

Designed by UMIESUEstudio 2014 : MYRA ANNE